3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Ovaya zararlı okaliptuslar sökülecek

Yıllar önce Amik Gölü'nün kurutulup tarıma açılması için dikilen yaklaşık 400 bin okaliptüs ağacı, küresel ısınmayla yeraltı suyuna zarar verdiği gerekçesiyle sökülecek.

Amik Ovası'nda küresel ısınma ile yaşanan kuraklık yüzünden yeraltı sularının 800 metre derinlere kaçtığı Hatay'da 170 bin dönümlük dkaliptüs ormanlık alanlarının sökülmesi için TBMM Küresel Isınma Komisyonu, Antakya Orman İşletme Müdürlüğüne talimat verdi.

Sökülme işleminin çok uzun süre alması beklenen okaliptüs ağaçlarının 10 yaşında olan bir tanesinin yılda yaklaşık 250 ton su tükettiği bildirildi.

TBMM Küresel Isınma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, küresel ısınmadan dolayı Hatay'da yeraltı sularının 800 metre derinliklere düştüğünü hatırlatması ile Amik Ovasındaki okaliptüs ormanlık alanlarının sökülmesini gündeme getirdi.

Küresel ısınmadan en fazla etkilenecek bölgenin Akdeniz olduğunu dile getiren Öztürk, Amik Ovası'ndaki kuraklığın önüne geçilmesi için TBMM Küresel Isınma Komisyonu olarak yakın takibe aldıklarını belirtti.

Hatay'da bu çerçevede yapılan toplantıda Öztürk'e, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Amik Gölünün kurutulup tarım arazisine dönüştürülmesi sürecinde dikilen Okaliptüs ormanlık alanlarını hatırlattı.

Çinçin'in, yeraltı sularını emerek gövdesinde su depolayan okaliptüs ağaçlarının sökülmesi yönündeki teklifini TBMM Küresel Isınma Komisyonu haklı buldu. 10 yaşındaki bir okaliptüs ağacının, yılda yaklaşık 250 ton su tükettiğinin gündeme geldiği toplantıda ağaçların sökülmesi için komisyon düğmeye bastı.

Komisyon Başkanı Öztürk, Antakya Orman İşletme Müdürlüğü'ne talimat vererek ne kadar alanda Okaliptüs ormanlığı bulunduğu konusunda rapor istedi. Antakya Orman İşletme Müdürlüğü hazırladığı raporda Amik Ovası'nda kendilerinin kontrolünde yaklaşık 170 bin dönümlük alanda Okaliptüs ağacının bulunduğuna yer verdi. Bu alanın iki kadar alanda da halkın kendi imkanları ile zamanında diktiğinin aktarıldığı raporda Amik Ovası'nda yaklaşık 400 bin Okaliptüs ağacının bulunduğu tahmin bulundu.

Raporda, 1948 ile 1960 yıllarında Amik Gölünün kurutulması için dikilen ve zaman zaman yenilen ağaçların sökülme işinin ise çok uzun sere alacağına yer verildi.

Bu arada Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Doğanlar'ın Okaliptüs ile ilgili araştırmasında Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde ekonomik amaçlı yaklaşık 13 milyon 505 bin dönüm alanda okaliptüs ağacı bulunduğu bildiriliyor.

Toprağın suyunu çekerek bataklık oluşumunu önlediği için değerlendirilen okaliptüs ağaçlarının, ilaç sanayisinin yanı sıra kağıt ve mobilya yapımında yoğun olarak kullanıldığı İsrail'de, okaliptüs ağaçlarından atık suların doğal yolla arıtılmasında yararlanılıyor.

10 yaşında bir okaliptüs ağacı yılda yaklaşık 250 ton su tüketiyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 7 Mart 2008 Cuma 12:46:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?