3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Pamuk üreticisi kara kara düşünüyor

Amik Ovası'nda 300 bin dönüm alanda ekili pamuğun yüzde 60'ının, aşırı yağıştan dolayı tarlada kaldığı bildirildi.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, İHA'ya yaptığı açıklamada, 5 gün boyunca etkili olan sağanak yağış sonrası Amik Ovası'nda bulunan ekili arazilerde büyük hasar oluştuğunu belirterek, hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.

27 Eylül'de başlayıp 5 gün boyunca aralıksız devam eden yağışlar nedeniyle Amik Ovası'nda ekili pamuk arazilerinin zarar gördüğünü ifade eden Civelek, "Yağış tarihi erken bir tarih olduğu için ürünün ancak yüzde 40'ı toplanabilmişti. Bu yüzden yağmurdan zarar gören ürünün yüzde 60'ı tarlada kaldı. Yağıştan zarar gören sahalarda hem pamuğun kalitesi düştü hem de aşırı yağışlar nedeniyle pamuk kilo kaybına uğradı. Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından hasar tespit çalışmalarına başlandı. Kırıkhan ilçesinde ve İskenderun ilçesinin Arsuz beldesinde hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Diğer bölgelerde ise çalışmalar devam ediyor" dedi.

Amik Ovası'nda geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 1 milyon 150 bin dönüm alanda ekilen pamuğun, girdi maliyetlerinin artması ve yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl sadece 300 bin dönüm arazide ekilebildiğini vurgulayan Civelek, "Ne yazık ki yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Amik Ovası'nda yapılan pamuk ekiminde büyük azalmalar görüldü. Bu çok vahim bir durumdur. Hem istihdam açısından hem yağlı tohum açığı açısından hem de tekstil sektörünün ana maddesi olan pamuğun dışa bağımlılığının önlenmesi açısından pamuk ekimi bizim için çok önemlidir. Ancak küresel ısınma ve girdi fiyatlarının çok yüksek olması pamuk ekim alanlarının daralmasına yol açtı. Önümüzdeki yıllarda pamuk ekim alanlarının daha da azalacağını düşünüyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 11:37:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?