7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Pamuktan kaçan bibere yöneldi

PAMUKTAN KAÇAN ÜRETİCİ BİBERE YÖNELDİ

Hatay'da önceki yıllarda pamuktan beklenilen ekonomik getiriyi elde edemeyen üreticiler, bu yıl salçalık bibere yöneldi.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde çiftçilik yapan 47 yaşındaki Remziye Kazan, geçmiş yıllarda 20 dönümlük tarlasını pamuk ekiminde kullandığını, ancak pamuk fiyatlarının düşük olması sebebiyle zarara uğradığını ve bu yüzden de biber ekimine yöneldiklerini söyledi. Bu yıl pamuk fiyatlarının tavan yapmasıyla yine yanıldıklarını belirten Kazan, gelecek yıllarda yine pamuğa yöneleceklerini kaydetti. Biber salçası üretiminde kullanılan kırmızı baş biberlerin tarladan 80 kuruş ile 1 TL arasında alındığını fakat

salça üreticileri tarafından işlendikten sonra 5 TL'den başlayan fiyatlarla satıldığını ifade eden Kazan, bu yıl biber hasadından 2 bin TL kazandıklarını, fakat kazandıkları kadar da masraf yaptıklarını söyledi. Biber ekiminin pamuğa göre daha masraflı olduğunu anlatan Kazan, "Bu işin işçisi var, işçinin günlük 18 TL yevmiyesi var. Bu yıl beklediğimiz kadar kazanamadık. Ürünün girdisi ile çıktısı başa baş oldu. Gelecek yıl tarlamın büyük bölümünü pamuk ekeceğim" dedi.

Tarlada yevmiye ile çalışarak geçimini sağlayan Halime Evli ise, "20 lira yevmiye ile tarlalarda çalışarak evime ve eşime katkı vermeye çalışıyorum. Allah'a şükür bizim açımızdan bu yıl iyi geçti. Ama mahsul sahipleri ürünlerinden beklediği kazancı elde edemedi" diye konuştu.

PAMUKTAN KAÇAN ÜRETİCİ BİBERE YÖNELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2010 Salı 17:03:00
Güncelleme :5 Ekim 2010 Salı 17:44:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?