2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Restore edilen hamam hizmete açıldı

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan’a yaptırılan tarihi Kurtuluş Hamamı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun restore edilerek yeniden hizmete açıldı.

Hatay’ın Belen ilçesinde Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan kervansaray ve hamam restore edildi. Tarihi hamamın yeniden hizmet açılması dolayısıyla tören düzenlendi.

Törende konuşan Belen Belediye Başkanı Mustafa Seydi Evren, “Belenimizin en büyük sorunu olan su sorununu da çözdük. İnşallah temiz havası ve suyu ile halkımız bu eserlerden fazlasıyla istifade eder” dedi.

Vakıflar Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Yalçın ise, 9 Nisan 2007 tarihinde hamamın ön cephesinde bulunan özel mülkiyete ait 5 adet taşınmazın kamulaştırma işlemleri de dahil olmak üzere hamama 455 bin YTL harcama yapılarak restore edildiğini söyledi.

Hatay genelinde 25 eserin bakım onarım ve tadilat işlemlerinin devam ettiğini kaydeden Yalçın, "Belen ilçemizde bulunan kervansaray aslına uygun restore edildi, Bu günde tarihi Kurtuluş Hamamı'nı hizmete açıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl da şu an bakımda olan tarihi Kanuni Sultan Süleyman Camisinin de açılışını yapacağız” dedi.

Törene katılan AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar ise, “Yıllarca tarihi eserlerimiz bakımsız kalmış onarılmamış ve bizler oralara baktığımızda gittiğimizde içimiz burkulmuştur. Fakat çok şükür son yıllarda hükümetimizin bu konulara vermiş olduğu önem sonucunda tarihi eserlerimizin bölgemizde olduğu gibi Türkiye genelinde de yüzde 80’i onarılmış, kalanlarında aslına uygun bir şekilde onarılıp yeni nesillerimize ecdadımızın bu başarısı bu beceresi aktarılmaya devam edecektir. Ben inanıyorum ki gençlerimiz bu eserlerle ecdadını iyi tanıyacak hem de tarihini iyi bilecektir. İnşallah diğer kalan tarihi eserlerimizde Türkiye’nin genelinde olduğu gibi Hatay’ımızda da en kısa sürede onarılıp halkımızın hizmetine sunulacaktır. Bu konuda bizler elimizden gelen her çalışmayı yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, Belen Kaymakamı Mehmet Öz ve Vakıflar Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Yalçın hamamın açılış kurdelesini kesti.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2008 Pazartesi 16:10:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?