4
Mayıs
2024
Cumartesi
HATAY

Rusya yüzleri güldürdü

YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜNDEKİ ARTIŞ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılar Birliği (AKİB) Başkanı Ali Kavak, yaş meyve ve sebze sektöründeki artışın yüzleri güldürdüğünü bildirdi.

Kavak, yaş meyve sebze ihracatçıları olarak 2011 yılını çok iyi karşılamış olmanın haklı mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

2023 yılında sektörün hedefi olan 9,8 milyar dolara, ihracatçıların çabaları sayesinde yakalanan artış oranları ile hiç zorlanmadan ulaşacaklarına emin olduğunu belirten Kavak, "Özveriyle çalışmakta olan ihracatçılarımız sektörümüzü dünyada hak ettiği yere taşıyacak ve ülkemiz ekonomisine yapmakta oldukları katkıyı daha da artıracaklardır. Bu sayede Cumhuriyetimizin 100. yılı 2023 yılı ihracat hedefimiz 500 milyar dolara emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz" dedi.

2010 yılını miktarda 2 milyon 902 bin 516 ton değerde ise yaklaşık 2.18 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek kapatan yaş meyve sebze sektörünün, 2011 yılına çok iyi bir başlangıç yaptığını ifade eden Kavak , "Günümüz dış ticaretindeki yoğun rekabet ortamında mevcut pazarlarımızdaki payımızı korumak ve yeni pazarlar bulmak için ellerinden geleni yapan ihracatçıların gayretleri sayesinde 2011 yılının ilk üç ayında 2010 yılının genelinde yakalanmış olan artış ivmesi daha da ileriye taşınarak miktarda yüzde 28 gibi çok önemli bir artış oranına ulaşılmıştır. Ocak-Mart dönemi toplam yaş meyve sebze ihracatımızın miktarda 949 bin 094 ton, değeri de 699 milyon dolar olduğu dikkati çekmektedir. Artışta öne çıkan ürünlerimiz narenciye ürünleri ve domates olmuştur. 2011 yılında yakalanan bu artışta en büyük katkı, Mart ayında miktarda yüzde 45, değerde yüzde 58'lik bir artış yakalayan, ekonomimiz ve tarım ürünleri ihracatımız açısından yadsınamaz bir öneme sahip narenciye ürünlerinin olmuştur. Ayrıca yaş meyve ürünleri de geçen yılın Mart ayına göre miktarda yüzde 36 değerde ise yüzde 32 gibi önemli bir artış yakalamıştır. Narenciye ürünleri dışında yaş meyve ürünlerindeki artışa en çok katkı yapan ürünlerimiz ise elma ve nar olmuştur. Mart ayında narda önemli ölçüde artış göze çarpmaktadır" diye konuştu.

Ali Kavak, yaş meyve sebze ürünlerinin talep gördüğü en önemli pazarların 2011 yılının ilk üç ayında da çok değişim göstermediğini belirtti.

Yine önde gelen pazarın Rusya Federasyonu olduğuna dikkati çeken Kavak şöyle devam etti:

"İlk 5 pazar içerisinde Irak, Ukrayna, İran ve Suudi Arabistan yer almaktadır. Son dönemde öne çıkan iki pazar Irak ve İran olmuştur. Söz konusu ülkelere yönelik özellikle yaş meyve ve narenciye ürünleri ihracatımızda çok önemli bir artış eğilimi yakalanmıştır. 2010 yılında yaş meyve sebze ihracatçıları olarak yakalamış olduğumuz yükselişi 2011 yılı başında daha da ileriye taşımış olmak ve önemli bir pazar payına sahip olduğumuz ülkelerde payımızı koruyor olmak ve hatta o ülkelere yapmakta olduğumuz ihracatı artırıyor olmak, 2011 yılı yaş meyve sebze sektörü ihracat hedefimiz olan 2,5 milyar doları çok rahat yakalayacağımızı göstermektedir"

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2011 Cumartesi 16:28:03
Güncelleme :4 Nisan 2011 Pazartesi 10:36:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?