3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Rüzgar enerjisine ilgi artıyor

Elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlılık azaltılmaya çalışılırken, bu kapsamda önem kazanan yenilenebilir enerji kaynakları arasında sayılan rüzgar enerjisine ilgi her geçen gün artıyor. Kuvvetli rüzgarların estiği Hatay'da da 30 megavat gücünde bir rüzgar enerjisi santrali kuruluyor.

İzmir Çeşme'de 1998 yılında toplam 8.70 megavat kapasitede kurulan 2 santral ile başlayan rüzgar enerjisi yatırımları, bu yılın sonuna kadar Çanakkale Gelibolu, Manisa Sayalar ve Hatay Samandağ'da kurulacak 3 yeni üretim tesisiyle 206.95 megavata ulaşacak. 2007 itibarı ile Türkiye'de tamamlanmış 7 rüzgar santrali bulunurken, 14 tesisin de yapımına devam ediliyor.

Rüzgar enerjisi üretimi açısından büyük bir potansiyele sahip olan Hatay'da 2007 yılı içerisinde 4 rüzgar enerjisi santrali projesine onay verilirken, 3 proje de reddedildi. Hatay'da daha önce onayı verilen 2 projenin lisansı da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca iptal edildi.

Aksa Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılan ve 2007 yılı sonunda bitirilmesi planlanan Hatay'ın Samandağ ilçesindeki rüzgar enerjisi santralinde de çalışmalar sürüyor. Sebenoba köyünde kurulan ve toplam 30 megavat gücünde elektrik üretimi sağlayacak olan tesiste, 15 adet rüzgar kulesi olacak.

Şantiye Şefi Ata Reyhan, rüzgar enerjisi santralinde ilk üretimin 2007 Aralık ayında gerçekleştirileceğini söyledi. Bölgedeki aşırı rüzgarın montaj çalışmalarını etkilediğini kaydeden Reyhan, "Aralık ayında sistem Antakya'ya bağlanacak ve Antakya'ya elektrik verilmeye başlanacak" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2007 Perşembe 13:38:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?