2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Sabit Teksöz güven tazeledi

Antakya Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin olağan kongresinde mevcut başkan Sabit Teksöz güven tazeledi.

Hatay Endüstri Meslek Lisesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen kongreye; Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, Hatay Emniyet Müdürü Osman Çapalı, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kadir Teksöz, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, diğer oda başkanları ile bazı kurum müdürleri ve çok sayıda esnaf katıldı.

Kongrenin açış konuşmasını yapan Başkan Sabit Teksöz, son 4 yılda gerçekleştirdikleri icraatlar ve önümüzdeki yıllarda gerçekleştirecekleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Birlik ve beraberlik içerisinde olan esnafın her zorluğun altından kalkacağını ifade eden Teksöz, "2004-2008 yılları arasında kredilerimiz yüzde 586 büyüme gösterdi. Sizlerin daha rahat nefes alabilmesi için kredi limitlerimizi 25 bin YTL'den 50 bin YTL'ye, vadelerimizi ise 24 aydan 48 aya yükselttik. Antakya Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Eğitim ve Sanat Evi'nde bin kişiye halk eğitim sertifikalı bilgisayar kursları düzenledik. Esnaf ve sanatkarlarımızın çocuklarına, Antakyalı gençlere ve bayanlara iş imkanı sağlayabilmek için AB hibe fonlarına projeler hazırladık. 2008 yılı mayıs ayı içinde bir aksilik yaşanmazsa kredi faiz oranları yüzde 13'ten yüzde 8'e düşecek. Bu faiz indiriminden şu anda kredi borcu olan esnafımız da faydalanacak. Önümüzdeki süreçte unutulmak üzere olan meslekler için yeni projeler üreteceğiz" dedi.

Esnafın bir darboğazdan geçtiğini belirten Teksöz, "Esnafımız çok zor durumda. Kar oranları yüzde 15'lerden yüzde 3'lere düştü. Esnaf kirasını, Bağ-Kur'unu, vergisini ödeyemiyor. Çok güçlü sermaye yapısı olduğunu düşündüğümüz esnafımız bile sıkıntı yaşıyor. Kuralsızca ve insafsızca mantar gibi çoğalan büyük mağazalar, ekmeği bile kredi kartına 12 taksit yaparak, tüketimi çılgınca körüklüyorlar. Hesapsızca kullanılan ev ve araç kredileri yüzünden bankalara kredi borcunu ödemek zorunda kalan insanlar esnaftan alış veriş yapamaz duruma geldiler. Büyük alış veriş merkezleri toplumun huzurunu ve alış veriş alışkanlıklarını bile bozdu. İnsanlarımız ekmeğini fırından, sütünü bakkaldan, etini kasaptan alma alışkanlığından uzaklaştırıldı. Ekonomisi bozulan, eşine mutfak masrafını bırakamayan, üniversitedeki çocuğuna para gönderemeyen bir anne ve baba olmak istemiyoruz. Buradan bütün yetkililere sesleniyorum. Küçük esnafın büyük alış veriş merkezleri ile yarışabilmesi için gerekli rekabet ortamının sağlanması için düzenlemeler yapılmalıdır" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından gerçekleşen oylama sonucunda Sabit Teksöz, 4 yıllığına yeniden başkan seçilirken, kongrede Antakya turizmine yaptığı katkılardan dolayı Rektör Şerafettin Canda tarafından Antakya Dedeman Oteli'nin müdürü Aydın Duran'a bir plaket verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 14:40:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?