3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Sabuniye Höyüğü'nde kazı çalışmaları

Doğu Akdeniz'in liman ve ticaret şehri olduğu düşünülen, kesit temizleme çalışmaları sırasında da Tunç Çağı'ndan kalıntılar bulunan Hatay'daki Sabuniye Höyüğü'nde kazı çalışmalarına ilk kez başlandı.

Samandağ'ın Sutaşı Beldesinde 10 yıl olarak planlanan Sabuniye Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarının ilk bölümünün 4 Ağustos'ta tamamlanacağı bildirildi.

Bölgedeki ilk kazı çalışmalarının, British Museum adına kazı çalışmalarını yürüten Arkeolog Sir Leonard Wolley tarafından 1936 yılında başlattığı, ancak daha sonra Atçana Höyüğü'nü keşfedince o bölgeyi gizleyerek, kazı çalışmasını sürdürmeyi bıraktığı belirtiliyor.

3 bin 600 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen Sabuniye Höyüğü'nde kazı çalışması, Tunç Çağı kalıntılarının bulunması üzerine 10 yıllık çalışma programı kapsamında Bakanlar Kurulu kararıyla başlatıldı ve ilk yıl için 35 bin YTL ödenek ayrıldı.

Sabuniye Höyüğü Kazı Başkanı Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hatice Pamir, höyüğün günümüzde denizden 6.5 kilometre, Asi Nehri'nden de 2.5 kilometre uzaklıkta olmasına karşın, kentin kurulduğu dönemde denize ve nehre çok yakın mesafede olduğunu, denizin çekilmesiyle çevresel faktörlerin değiştiğinin bilindiğini ifade etti.

Sabuniye'nin, Doğu Akdeniz'in ticareti için birçok belirleyici öğesi olabileceğini ve bunların kazı çalışmaları sonrasında açığa çıkartılacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Pamir, "Sabuniye'deki ticari faaliyetin bölgesel olarak yapıldığı, liman ve ticaret merkezi olduğu biliniyor. O çağdaki adı henüz belli değil. Çünkü, höyükte ilk kez kazı yapılıyor. Başka kaynakları, yüzey bulgularını ve dokuyu okuyarak bunu anladık. Burası dünya kültürüne ait bir yer. Bölgede denizin çekilmesiyle çevresel faktörler de değişikliğe uğramış. Depremler ve yer hareketleri nedeniyle deniz 2,5 kilometre çekilmiş. O nedenle de yakın yerleşim birimi olan Almina, ticaret merkezi olarak belirlenmiş ve yerleşilmiş" dedi.

Sabuniye Höyüğü'nün kesit ve kazı çalışmalarında eski Mısır, Kıbrıs, Kuzey Suriye, Mezopotamya, Miken uygarlığı kökenli malların bulunduğuna dikkat çeken kazı başkanı Pamir, "Sabuniye, ticaret mallarının bir araya getirildiği ve dağıtımının yapıldığı önemli bir liman olma özelliğiyle, kendi döneminde Doğu Akdeniz'de kültür ve uygarlığı değiştirecek etkiye sahip bir ticaret merkeziydi. Bizlerde burada yürüttüğümüz kazı çalışmaları sonucunda bu kentin barındırdığı kültürel değerleri ortaya çıkartmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

İlk kazının 4 Temmuz'da başladığını ve kazı çalışmalarının 2000 yılında SİT alanı ilan edilen 2 hektarlık bir alanı kapsadığını ifade eden Pamir, kazı çalışmaları sırasında 10 metre derinliğe kadar inileceğini, burada çalışmalarının tamamlanmasının ardından gerekirse Sutaşı beldesinde farklı alanlarda da kazı çalışması yapılabileceğini söyledi.

Hatay'da yürütülen 4 önemli kazı çalışmasından biri olan Sabuniye Höyüğündeki kazı çalışmalarında Yrd. Doç. Dr. Hatice Pamir'in yanı sıra, MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mine Temiz, Yrd. Doç. Dr. Serpil Eroğlu, Japonya'nın Syber Üniversitesi'nden Doç. Dr. Shin Nishiyama ve Tscuba Üniversitesi'nden Dr. Yuichi Hayakowa, doktora öğrencisi Atsunori Hasegawa ve MKÜ arkeoloji bölümü öğrencileri ile birlikte Kültür Bakanlığı adına arkeolog Zeynep Kabuklu da görev alıyor

İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 13:15:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?