4
Mayıs
2024
Cumartesi
HATAY

Sezonun ilk pamuğu satın alındı

Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, kuraklık nedeniyle geçen yıla oranla pamuktaki rekoltenin yüzde 25 oranında düşeceğini söyledi.

Kuseyri, Kumlu ilçesi Akpınar köyünde sezonun ilk pamuğunu yetiştiren üretici Mehmet Kuşçu'nun 100 kilo pamuğunu, ATB adına kilosu 6 YTL'den satın aldı.

Amik Ovası'nda yaşanan kuraklığın tüm çiftçileri olumsuz etkilediğini ifade eden Kuseyri, komşu ülke Suriye'nin su konusundaki davranışını da eleştirerek, "Çiftçi sezon boyunca 6 kez sulaması gereken pamuğu bir kez sulayınca hem verim düşüklüğü yaşandı hem de pamuk tarlada kaldı. Geçen yıla oranla pamukta yüzde 25'lere varan rekolte düşüklüğü olabilir. Geçen yıl 210 bin ton kütlü pamuk üretilip bunun işletilmesiyle 70 bin ton lif pamuk elde edildi. Bu sezon ise 160 bin ton kütlüden 55 bin ton lif pamuk üretileceğini tahmin ediyoruz. Borç batağında bulunan çiftçi, kuraklıktan dolayı bitme noktasına geldi. Komşumuz Suriye her yıl haziran ayına kadar Afrin Çayı'na su bırakırdı. Bu sene mart ayında suyu kesti ve çiftçimiz zor durumda kaldı. Türkiye ve Suriye yetkililerinin bu konuda acilen bir çözüm üretmelerini bekliyoruz. Öte yandan, yıllardır projesi hazır olan Reyhanlı ve Karaçay barajlarının yapılmasını istiyoruz" dedi.

Yeni hükümetin kuraklık sorununa kalıcı çözümler üretmesini isteyen Kuseyri, "Pamukta alım fiyatı bu yıl 1.2 YTL civarında olmalı. Ancak bu sayede çiftçi kuraklıktan dolayı kaybettiği ürününün zararını telafi edebilir. Aksi halde çiftçinin sıkıntısı hem kentimize hem de ülkemize olumsuz yansır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2007 Perşembe 13:59:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmetozdemir IP: 85.101.141.xxx Tarih : 20.08.2007 14:08:01
allah çifçimize yardımcı olsun bu her sene çifçimize bir şekil zarar oluyor bunu engellemek ve önlemini almak için yetkilileri göreve davet edelim aksi taktirde hatay mıntıkasında pamuk ekecek çifçi kalmayacak herkes geçim derdi için büyük şehirlere kaçacak sonu yok bunun yetkililer bir an önce görevlerine daha sıkı sarılıp çifçinin yanında dursun