2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Sınırda hareketli dakikalar

Hatay’ın Yayladağı ilçesinde Suriye’ye ait olduğu belirtilen bir helikopter düştü. Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, helikopterin sınır ihlali yaptığı için Türk savaş uçakları tarafından vurulduğunu açıkladı.

Topraktutan Karakolu'na yakın Suriye topraklarında meydana gelen olayla ilgili inceleme yapan Türk askeri yetkilileri, enkaz bölgesinde bir helikopterin düştüğünü kesinleştirirken, atladığı belirtilen iki pilot hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

Suriye ordusuna ait Mİ 17 tipi helikopter, 2 kilometre sınır ihlalinde bulundu.

Angajman kuralları değişti ve...

Angajman kurallarıyla devletler ya da NATO gibi örgütler barış ve silahlı çatışma zamanı, silahlı kuvvetlerinin operasyonlarda ne şekilde davranacağını, hangi durumlara nasıl tepki vereceğini belirliyor.

Türkiye, Suriye’ye karşı olan hudut angajman kurallarını 22 Haziran 2012’de F-4 savaş uçağı doğu akdenizde düşürüldüğü zaman değiştirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan, bu kuralların değiştiğini 26 Haziran 2012’de açıkladı. Yeni angajman kuralları gereği, Suriye tarafından sınıra yaklaşan her askeri unsur tehdit olarak değerlendirilip askeri hedef muamelesi görmeye başladı. Yeni angajman kuralları Türkiye’nin, Suriye askeri unsurları sınırı geçmese de düşmanca hareket içinde ve güvenlik tehdidi oluşturduğu şeklinde algılanıp sınıra yakın bölgede vurulmalarına olanak sağlar şeklinde yorumlandı.

Değişen angajman kuralları gereği 3 Ekim 2012 tarihinde Suriye tarafından Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine düşen top mermisi nedeni ile 5 Türk vatandaşı hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye anında misilleme olarak Suriye’de tespit edilen askeri bölgeleri top atışına tutmuştu.

Bülent Arınç: Suriye helikopterini düşürdük

Angajman kurallarını savaş uçağının düşürülmesi üzerine düşüren Türkiye, dün bir Suriye helikopterini, “Hava sahasını ihlal ettiği” gerekçesiyle vurdu. Dışişleri Bakanı Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin daveti üzerine Paris’te katıldığı ve Suriye’ye ilişkin yeni yol haritasının çizildiği toplantının yankıları sürerken helikopterin Türk savaş uçakları tarafından düşürüldüğünü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açıkladı.Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada şu bilgiyi verdi:

Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar

Suriye’ye ait bir Mi 17 helikopteri sınırımızı, hududumuzu Hatay Yayladağ Güveçci bölgesinde 14.20 de iki kilometre ihlal etmiş, hava savunma unsurları tarafından yapılan ikazlara rağmen ihlal devam etmiştir. 14.25’te Malatya’dan havalanan iki jetimiz helikopteri füze ile vururarak düşürmüştür. Helikopterin Suriye topraklarına düştüğü tespit edilmiştir. Şu ana kadar pilotlarla ilgili bir bilgiye ulaşılamamıştır. Suriye sınırında 24 saat hava keşif unsurlarımız görev yapmaktadır. Uçağımız düşürüldükten sonra da özellikle Urfa Viranşehir’de sürekli taciz ateşleri yapıldığı için angajman kuralları değişmiştir. Dolayısıyla bu açıklamanın ne anlama geldiğini herkes biliyordur.”

Genelkurmay: “Görüldü, uyarıldı, vuruldu”

Genelkurmay Başkanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“M-17 tipi bir Suriye helikopteri, Türkiye hududuna 26 NM yaklaşık (48 kilometre) mesafede iken, 16 Eylül 2013 saat 13.41’den itibaren Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi(BİKİM) tarafından tespit edilerek takibe alınmış, hududa 5 NM (Yaklaşık 9 kilometre) kalıncaya kadar Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (Diyarbakır) tarafından Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin uyarı yapılmış, buna rağmen Suriye helikopteri Türk hava sahasına yaklaşmaya devam etmiş ve saat 14.25’te Hatay/Yayladağ’a bağlı Güveççi Hudut Karakolu bölgesinde, Türk hava sahasını, yaklaşık 14.200 feet irtifada seyrederken, 2 km. derinlikte ihlal etmiştir. Bu durum üzerine, bölgede hava devriye görevinde (Havada Hazır) bulunan iki adet F-16 uçağından birisi tarafından, saat 14.27’de Türk hava sahasında iken vurulmuş ve hududun takriben 1 km. Suriye tarafına düşmüştür.”

ÖNCEKİ HABER

Hatay’ın Yayladağı İlçesi’nin karşısında sınıra yakın Suriye topraklarında Suriye Arap Hava Kuvvetleri’ne ait bir helikopter düştü.

Suriye topraklarında uçuş yapan askeri helikopter, saat 14.00 sıralarında iddiaya göre havada infilak ettikten sonra Yayladağı İlçesi’ndeki Topraktutan Karakolu’na 400 metre uzaklıktaki bölgeye düştü. Helikopterin düşmesi sırasında iki pilotun paraşütle atlayarak kurtulduğu ancak yere indiklerinde ise muhalifler tarafından öldürüldüğü ileri sürüldü.

BÖLGEYE EKİPLER GİTTİ

Olayın ardından sınırda görevli Türk Silahlı Kuvvetleri personeli de helikopterin düştüğü bölgeye gitti.

HATAY VALİSİ: ARAŞTIRILIYOR

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Yayladağı ilçesine bağlı Topraktutan köyü sınırının Suriye tarafında yaklaşık 400 metre mesafedeki bölgeye uçak düştüğü yönünde teyide muhtaç bilgi geldiğini, detayların araştırıldığını söyledi

...
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2013 Pazartesi 17:03:43
Güncelleme :16 Eylül 2013 Pazartesi 21:28:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?