3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Sudanlı Hüseyin'in hikayesi

Hataylı hemşire Pınar Esmer, görevli gittiği Sudan'da karşılaştığı savaş mağduru Hüseyin'in dramını anlattığı öyküsüyle uluslararası bir yarışmada ikinci oldu. Aynı öykü Pınar hemşireye Türkiye'de birinciliği kazandırdı.

Diyabetle mücadele derneklerinin düzenlediği 'Diyabeti Yaşıyoruz' adlı kompozisyon yarışmasında kazandığı parayı hayır kurumuna bağışlayacağını belirten Esmer, gerçek sevinci Hüseyin'in iyileştiğini gördüğünde yaşayacağını söyledi.

Pınar hemşireyi birinciliğe taşıyan başarı öyküsü, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı tarafından Arapça bildiği için 2006'da Sudan'ın Darfur eyaletine gönderilmesiyle başlamış. Kurulan sahra hastanesinde Otash kampına getirilenlerin tedavisi ile ilgilenen Pınar Esmer, 19 yaşındaki Hüseyin ile karşılaşır. Diyabet testi sırasında şekeri 700'ün üzerinde çıkan Hüseyin için tedaviye başlar. Bir taraftan da onun acıklı öyküsüne şahit olur. Komşu ülke Çad'da doğan ve iç savaşta tüm ailesini kaybeden Hüseyin'in perişan hali günlerce aklından çıkmaz. Darfur'a kaçak yollarla girip Otash'a gelen Hüseyin'i tanıdıkça çok etkilenen Pınar hemşire, Hatay'da çalıştığı hastane yetkililerini arayıp Sudan'a ilaç göndermelerini ister. Bir süre sonra Hüseyin'de az da olsa iyileşmeler görünce umutlanır. Görev süresinin dolması üzerine Antakya Devlet Hastanesi'ne döner; ancak aklı Sudan'da kalır.

Türkiye Diyabet Vakfı, Diyabetle Yaşam, Çocuk ve Adolesan Diyabetliler Derneği ile Lilly ilaç firması tarafından düzenlenen 'Diyabeti Yaşıyoruz' konulu yarışma, Kara Kıta'da tanıdığı Hüseyin'in dramını anlatması için iyi bir fırsat olur. Darfur'dan ayrılırken taşıdığı hüznü anlatarak başladığı yazısında ümit verici bir dil hakimdir: "Buruk bir ayrılışımız oldu Hüseyin ile. Büyük bir üzüntü ile son kez Otash'a doğru gidişini izledim. Rüzgâr, kıyafetlerini o incecik bedenine yapıştırmış, rüzgâra, susuzluğa, savaşa karşı umutla yürüyordu. O güçlüydü. Ben ise oradaki insanlara bu acıları, haksızlıkları yaşatanlara kinlenerek ama umutlu, güzel günlere inanarak arkasından baktım. Gelen yeni ekiple başkentte karşılaştık. Gördüğüm dâhiliye doktoruna hemen Hüseyin'i anlattım onları nasıl heyecanla beklediğinden bahsettim. Hüseyin'e iyi yürekli insanların, güzel ellerinin uzanmasını diliyorum..."

Bu satırlardan oluşan kompozisyon, aralarında diyabet hastalığının bir araya getirdiği yazar Yaşar Kemal, Mehmet Güleryüz ve fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in de bulunduğu jüri tarafından Türkiye'de birinciliğe layık görüldü. Aynı eser, dünya sıralamasında ise ikincilik koltuğuna oturdu. Pınar hemşire, hayata bakış açısını değiştiren Hüseyin'le hâlâ görüştüğünü anlatıyor. Y

arışma sevincini ise doyasıya yaşayamadığını söylüyor: "Hüseyin'i tedavi için Türkiye'ye getirmek istiyorum. Onun iyileştiğini görmeyi hayal ediyorum. Gerçek sevinci o zaman doyasıya yaşayacağım."

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 23:12:41
Güncelleme :27 Aralık 2008 Cumartesi 23:37:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?