2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Suriye, Asi nehrini kirletiyor!

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgelerinde kurulan zeytinyağı fabrikalarının atıklarını Asi Nehri'ne bırakması, nehirde toplu balık ölümlerine yol açıyor.

Lübnan'da doğan, Suriye ve Türkiye topraklarından geçerek Akdeniz'e dökülen Asi Nehri, son günlerde simsiyah bir görüntüye büründü. Asi Nehri'nin Türkiye'ye girdiği ve özellikle denize döküldüğü bölgelerde ciddi bir kirlilik görülüyor.

Yaşanan bu kirliliğin nedeni olarak, zeytinyağı hasadının tamamlanması ile birlikte Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgelerinde kurulan zeytinyağı fabrikalarının atıklarını Asi Nehri'ne bırakması gösteriliyor. Yaşanan bu kirlilik nedeniyle oksijen seviyesinin oldukça düştüğü Asi Nehri'nin durgun olan bölümlerinde balık ölümleri yaşanıyor. Yıllardır zeytin hasat döneminde Asi Nehri'nde yaşanan kirliliğe bir türlü çözüm bulunamıyor.

Hatay Valiliği tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan raporlar Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Suriyeli makamlara iletilmesine rağmen sorun devam ediyor. Dün sabah saatleri itibarı ile simsiyah bir görünüme bürünen Asi Nehri'nin 45 gün daha bu şekilde akması bekleniyor.

Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu, yıl sonlarında özellikle Kasım ve Aralık aylarında Asi Nehri'nde, Suriye kaynaklı zeytinyağı prese atığı kirliliği söz konusu olduğunu söyledi. Yeloğlu, "Maalesef zeytinyağı atıkları nehir yatağına veriliyor. Bu atıklar nehrin simsiyah görünmesine yol açıyor. Daha önce Suriye'nin İdlip Valiliği ile görüşme yaptık ve sorunun çözümü noktasında tedbir alınacağına dair söz aldık. Ama bugüne kadar çözüm noktasında bir sonuç alamadık" dedi.

Sorunun çözümü için Suriyeli makamlarla temaslarının sürdüğünü ifade eden Yeloğlu, Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgelerinde kurulu olan zeytinyağı fabrikalarının, çökertme havuzu yaptırması halinde bu sorunun ortadan kalkacağını dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 13:50:52
Güncelleme :6 Kasım 2008 Perşembe 15:08:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?