5
Mayıs
2024
Pazar
HATAY

Suriye Asi'yi kirletiyor

Lübnan dağlarından doğan, Suriye ve Türkiye topraklarından geçerek Akdeniz'e dökülen Asi Nehri, kirlilik tehdidi ile karşı karşıya.

Suriye kaynaklı kirlilik, Asi Nehri'nin Türkiye'ye girdiği bölge ve özellikle denize döküldüğü yerde kendini belli ediyor. Nehrin akıntı olmayan bölümlerinde balık ölümleri yaşanıyor. Asi Nehri'nin geçtiği ve Akdeniz'e döküldüğü Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da ise tam bir görüntü kirliliği yaşanıyor.

Antakya Belediye Başkanı Doç Dr. Lütfü Savaş, Asi Nehri'nin Türkiye sınırlarına 4 derece kimyasal ve biyolojik kirlilik içinde girdiğini ve nehirde kirliliğin had safhada olduğunu söyledi. Asi Nehri'nin, Antakya merkezde temiz görünebilmesi için 6 kilometrelik bir rehabilitasyon projesi hazırladıklarını belirten Savaş, proje kapsamında yürüyüş yolları ve Asi Nehri çevresi yeşillendirme çalışması gerçekleştirdiklerini belirtti. Projenin son aşamasında arıtma tesisinde nehre temiz su pompalanacağını ve yılda 500 bin liralık elektrik üreteceklerini vurgulayan Başkan Savaş, Asi Nehri'nin tamamen temiz akması içi Suriye'de de benzer bir rehabilitasyon çalışmasının yapılması gerektiğini söyledi.

Asi Nehri'nin, uluslararası sorun olarak algılanması gerektiğini belirten çevreciler ise denetimlerin yetersizliğinden yakındı.  Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker, yaptığı açıklamada Asi Nehri etrafında bulunan zeytinyağı fabrikalarına dikkat çekti.

Asker, "Suriye ve Türkiye'deki zeytinyağı fabrikaları, Asi Nehri'nde ciddi dönemsel kirlilik yarattı. 2006 yılında yürürlüğe giren zeytinyağı kara suyunun 'çevre ve atık' yönetmeliği yasası ile doğaya bırakılmasını yasakladı. Para ve hapis cezaları var ama denetimler yetersiz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2011 Salı 18:18:40
Güncelleme :29 Kasım 2011 Salı 18:21:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet telli IP: 88.252.177.xxx Tarih : 30.11.2011 20:21:18

suriye asiyi kirletiyor... yahu bırakın bu ülkeyi kötülemeyi arkasında iran ve rusya var emellerinize ulaşamayacaksınız medya neden satlık anlamış değilim:)