5
Mayıs
2024
Pazar
HATAY

Taksiciler sınırı kapattı

Suriyeli gümrük görevlileri tarafından hakarete uğradıkları gerekçesiyle bu ülkeye gidemeyen Türk taksi şoförleri, gün boyu Cilvegözü Sınır Kapısı'nı kapatıp eylem yaptı.

Suriye'nin Bab-El Havva Gümrük Kapısında giriş çıkışlarda Suriye gümrük yetkilileri tarafından hakarete uğradıkları ve vergi yükünün çok fazla olduğu gerekçesiyle Suriye'ye gidemeyen Türk taksiciler ve Türk şoförler Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısında eylem yaptı. Gün boyu Suriye plakalı araçların giriş çıkışlarını engelleyen taksiciler, Suriye'de hakarete uğradıklarını, Suriyeli gümrük görevlilerinin Türk devlet adamlarına hakaret ettiklerini söyledi.

Resmi işlemleri tamamlandıktan sonra çıkış kapısına yönelen Suriye plakalı araçları geri çeviren Türk şoförler, Suriye'de yaşadıkları sıkıntıların giderilmesini istedi. Cilvegözü Gümrük Kapısının yakınlarında ateş yakarak ısınmaya çalışan şoförler, sorunlarının giderilene kadar Suriye plakalı araçların giriş çıkışlarını engelleyeceklerini söylediler.

Türk şoförler, Suriye'de yaşadıkları sıkıntıları anlattıkları bir mektubu da topladıkları imza ile birlikte resmi makamlara ulaştırılmak üzere Cilvegözü Gümrük Mülki Amiri ve Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler'e sundu.

Eyleme müdahale eden Cilvegözü Gümrük Mülki Amiri ve Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler ile Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, eylemcilerin sıkıntı ve beklentilerini dinledi. Şoförlerin sıkıntılarını üst makamlara ileteceklerini söyleyen Güler ve Şanverdi, şoförlerden yasa dışı bir girişimde bulunmamalarını ve olaysız bir şekilde dağılmalarını istediler.

Gece boyu kapıda bekleyeceklerini söyleyen şoförlerden Mahmut Hazırlar, "Bize Suriye'de hakaretler ediyorlar. Ülkemize, Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza küfrediyorlar. Fakat Suriyeliler Türkiye'ye geldiklerinde çok iyi karşılanıyor. Suriyeliler sıkıntı yaşamadan ticaretlerini gerçekleştiriyor fakat biz orada çok sıkıntı yaşıyoruz, sıkıntılarımızın giderilmesini istiyoruz" dedi.

Cuma Zengin ise, "Ülkemize, Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza küfreden bir zihniyeti ülkemizde görmek istemiyoruz" diye konuştu.  Şoför Mehmet Ceylan da, "Bizi zorla misilleme yapmaya sürüklüyorlar. Biz bunu kendimize yakıştırmıyoruz ama bizi buna zorluyorlar. Orada can güvenliğimiz yok, bütün şoförler mağdur durumda, sıkıntımızın giderilmesini bekliyoruz" dedi.

Suriye'den yeni gelen Türk TIR şoförü Mahmut Yeşil de, Suriye'de kendilerine ateş açıldığını, Türk oldukları için 2 bin dolar para aldıklarını, normalde 400 dolar almaları gerektiğini fakat Türk oldukları için kötü muameleye maruz kaldıklarını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2011 Pazartesi 18:41:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sedat sakin IP: 88.228.124.xxx Tarih : 26.12.2011 16:38:19

selam ben hatay reyhanlıdan sedat sakin ben 30 kasım 2011 de suriyeye gittim  arabam orjinal deppolu ve içinde30 litre benzin bulunmaktaydı suriyeden gelirken gümrük muanesine girdiğimde 4-5 mumur görünümlü yaratıklar  arabamı parça  parça  etti ve  arabamda bir şey bulamadılar  sonunda 50 litre benzin cezası yazıp arabamdaki bütün mutfak eşyalarına el koydular..memurlara arapça anlamadığımızı ve neden böyle yaptıklarını sormak istedik  gözümüzü ceza evinde açtık ..ilk yakalandığımız zaman Türklere ve devlet başkanlarımıza ağıza alınmayacak  küfürler ettiler..ve ben ve 2 arkadaşım  20 gün suriye cezavinde yattık  yaklaşık 4 bin dolar paramızı yediler...