2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Tarih gün yüzüne çıkarılıyor

Antakya'nın Harbiye beldesinde bir portakal bahçesinde bulunan Milattan Sonra 3 veya 4. yüzyıl Geç Roma Dönemi'ne ait taban mozaikleri gün yüzüne çıkarılıyor.

Antakya Arkeoloji Müzesi Müdürü Faruk Kılınç, yaptığı açıklamada, 2007 yılında Yukarı Harbiye Mahallesi Mozaik Sokak'ta yer alan Mehmet Çolak'a ait portakal bahçesinde başlatılan çalışmaların, bakanlıktan gelen ödenekle bu yıl genişletilerek yeniden devam ettirildiğini ve kazı çalışmalarının Arkeolog Ömer Çelik başkanlığında, 3 müze görevlisi ve 17 işçi tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Geçen yıl gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 8 metre uzunluğunda, 2.60 metre genişliğinde 4 panodan oluşan ve tiyatro sahnesini canlandıran insan figürlerinin yer aldığı taban mozaiği bulduklarını belirten Kılınç, "Geçen yıl bulduğumuz tiyatro sahnesinin bir villanın içerisinde yer aldığını tespit ettik. 3 haftalık kazı süremizde villanın 20 metre uzunluğunda koridoruyla 2 odasına ait taban mozaiğini bulduk. Bu villanın içerisinde yer alan tiyatro sahnesi, koridoru ve iki odasında yer alan taban
mozaiğinin genişliği ile Roma Dönemi'nin yöneticilerinden birine ait olduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Kazı alanının eğimli olması nedeniyle mozaik eserlerin deprem ve sel nedeniyle tahrip olduğunu ifade eden Kılınç, çalışmalar sırasında 2 sikke, 1 kandil ve üzerinde kuş figürü bulunan kemik sap ile çok sayıda çanak çömlek bulduklarını bildirdi.
Roma Dönemi'nde varlıklı ailelerin oturduğu bir sayfiye yeri olarak kullanılan Harbiye'nin, taban mozaiği açısından oldukça önemli bir bölge olduğunu dile getiren Arkeoloji Müzesi Müdürü Kılınç, vatandaşları bu konuda çok dikkatli davranmaları ve buluntuları müzeye haber vermeleri yönünde uyardı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 18:06:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?