3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Tarihçi Yurtsever'den 'Payas tarihi'

Araştırmacı-Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever, Hatay'ın Payas Beldesinin tarihini araştırarak kitap haline getirdi.

Yurtsever, araştırmasına ve kitabı çıkarmasına destek veren Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ile birlikte Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti'nde "Payas Tarihi" adlı kitabını tanıttı. Yurtsever, "Payas Tarihi kitabı şaşırtan olayların şifresini çözüyor.

Araştırmalarım sonucu, Payas külliyesinin hamam duvarında Türklerin dünyaya hakim olması görüşünü yansıtan otağ ve hilal şekilli mühür bulundu. Evliya Çelebi'nin verdiği bilgiler ışığında dünyanın en yaşlı zeytin ağacı tarihi caminin avlusunda bulundu. Rüşvet ve zulüm düzeni kuran Adana Valisi'nin sebep olduğu olay sonrası idam edilen Devlet Bahçeli'nin dedesi Ağaca Bey ile aynı olayda hayatını kaybeden Payaslı Dede Bey olayı kitapta ayrıntılı olarak belgelerle yer alıyor" şeklinde konuştu.

Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ise Yurtsever'e yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ederek, "Yoğun ve meşakkatli çalışmalar sonucunda Cezmi Yurtsever hocamız tarafından hazırlanan Payas Tarihi adlı kitap, Payasımızın tarihinin gün yüzüne çıkmasına vesile olmuştur. Cezmi hocamızdan Payas tarihini gerçek haliyle araştırmasını ve yazmasını istedik. Bizleri kırmayıp uzun uğraşlar neticesinde Payas Tarihini kaleme aldı. Payas'ın bilinmeyen tarihini ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı gerçeğini gün yüzüne çıkarmaktan mutluluk duyuyoruz. Büyük İskender'den, Oğuz boylarından, Evliya Çelebiye, Kurtuluş Savaşında Kuvayi Milliyeye, Atatürk'e kadar birçok tarihi olaya: şahitlik eden Payasımızın hazırlanan bu güzide kitap ile gerçeklerin gün ışığına çıkması ve bu konuda en net kaynak olması bizleri mutlu etmiştir. Bu haklı gururumuzu Payas halkı ve bölge halkıyla paylaşmak da bizlere gurur vermiştir" diye konuştu.

 

.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 17:48:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?