7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Tayfur Sökmen törenlerle anıldı

TAYFUR SÖKMEN, ÖLÜMÜNÜN 30. YIL DÖNÜMÜNDE TÖRENLERLE ANILDI

Hatay'ın anavatana katılmadan önceki ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, ölümünün 30. yılında Hatay Valiliği bahçesinde düzenlenen törenle anıldı.

Gerçekleşen törene Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’in yanı sıra Tayfur Sökmen'in ailesi ve oğlu eski TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Recep Orhan Bakırcı, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ve diğer yetkililer katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Lekesiz, valilik bahçesindeki Atatürk ve Tayfur Sökmen anıtına çelenk sundu.

Tayfur Sökmen'in torunu Mehmet Mursaloğlu, törende yaptığı konuşmada, dedesinin iyi bir eğitim gördüğünü belirterek, “Dedem iyi bir asker ve siyaset adamıydı. Hatay'ın anavatana katılmasında önemli kahramanlık gösterdi. 1. Dünya Savaşı'nda istihbarat hizmetlerinde görev aldı. 1918'de Hatay'ı işgal eden Fransızlara karşı çete kurdu. 1934 yılında Atatürk, gösterdiği kahramanlık nedeniyle Hasan Rıza Soyak'ın teklifiyle TBMM'ye girmesini uygun buldu. 1 Mart 1935'te milletvekili olarak Meclise girdi” dedi.

Hatay'ın anavatana 23 Temmuz 1939'da katıldığını belirten Mursaloğlu, “Dedem her ne kadar Hatay'ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapmışsa da aldığı eğitim ve mütevazılığından dolayı kendisini sürekli Atatürk'ün memuru olarak görmüştür. Ailesine bıraktığı en büyük servet, devletine, bayrağına, vatanına bağlı, dil, din, ırk, renk, cins ve mezhep ayrımı yapmadan yaşamasını öğretmesidir” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından törene katılan davetliler, Hatay Meclis Müzesi’ni gezdi.

TAYFUR SÖKMEN, ÖLÜMÜNÜN 30. YIL DÖNÜMÜNDE TÖRENLERLE ANILDI
TAYFUR SÖKMEN, ÖLÜMÜNÜN 30. YIL DÖNÜMÜNDE TÖRENLERLE ANILDI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2010 Çarşamba 13:30:05
Güncelleme :3 Mart 2010 Çarşamba 13:34:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?