7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Törenlerde güvenlik alarmı

İSKENDERUN KURTULUŞ TÖRENLERİNDE GÜVENLİK ALARMI

Türk Ordusu'nun Hatay'a İskenderun üzerinden girişinin 72. yıl dönümü geniş güvenlik tedbirleri altında törenlerle kutlanırken, festival konserleri kısa süre önce 6 askerin şehit edilmesi nedeniyle iptal edildi.

İskenderun'da kurtuluş törenleri Anıt Alanı'nda başladı. Tören, protokolün çelenk sunması ve Türk Ordusu'nun Hatay topraklarına İskenderun'dan girişinin temsili şekilde gösterilmesi ile devam etti. Tören süresince alanın üst düzey güvenlik önlemleri dikkat çekti. Cumhuriyet meydanına kadar gelen temsili Türk ordusuna, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, şehrin anahtarını teslim etti. Bu sırada ilk kez askerler üzerlerinde seyyar Jammer ( sinyal bozucu) cihazları taşıyarak kalabalık noktalarda

konuşlandılar. Tören boyunca bölgede cep telefonları devre dışı kaldı. Ordu komutanı Binbaşı Eniz Yılmaz şehre beyaz atla girdi. Belediye Başkanı Yusuf Civelek komutana çiçek takdiminde bulundu. İskenderun halkı ise Türk Ordusu'nun güllerle ve alkışlarla karşıladı. Törene Cumhuriyet Meydanı'nda devam edildi.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Belediye Başkanı Civelek, "5 Temmuz 1938 günü İskenderun'da kurtuluş sevincinin ve heyecanının yaşandığı tarihi bir gündür. 5 Temmuz yeni bir dönemin, umutlu başlangıcıdır. Hatay, başından beri misak-ı milli içinde kabul edilmiş ve bütün dünyaya ilan edilmiştir. 'Hatay benim şahsi davamdır' diyen Mustafa Kemal Atatürk, bu dava için askeri bir harekatı göze almıştır. Ancak, 'Yurtta sulh dünyada barış' şiarıyla bütün dünyaya seslenen Büyük Önder,

Hatay davasının çözümlenmesinde, Misak-i Milli'yi ve Türkiye'nin güvenliğini gaye tutan, 'hiçbir milletin aleyhinde olmayan bir barış istikameti bizim daimi prensibimiz olacaktır' anlayışıyla hareket etmiştir" dedi.

Törende Piyade Binbaşı Necdet Saka İskenderun'un kurtuluşu ve Türk Ordusu'nun Hatay topraklarına girişi hakkında bilgiler verdi. Öğrencilerin okudukları şiirlerin ardından halk oyunu gösterileri yapıldı. Türk Ordusu ve askeri birliklerin geçişi ile tören sona erdi.

İskenderun Kaymakamı Cemil Aksak tören sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Canlı bomba olduğu yönünde ihbar olduğu duyumlarının dedikodu olduğunu belirten Aksak, "Festival kutlamalarının iptal edilmesinin sebebi ise Türkiye'de ve İskenderun'da yaşanan terör olaylarında verdiğimiz şehitlerimize saygı duymamızdandır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan törenlere, Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Turgay Erdağ, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda, Atakaş Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, askeri ve mülki erkanın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

İSKENDERUN KURTULUŞ TÖRENLERİNDE GÜVENLİK ALARMI
İSKENDERUN KURTULUŞ TÖRENLERİNDE GÜVENLİK ALARMI
İSKENDERUN KURTULUŞ TÖRENLERİNDE GÜVENLİK ALARMI
İSKENDERUN KURTULUŞ TÖRENLERİNDE GÜVENLİK ALARMI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2010 Salı 05:39:01
Güncelleme :6 Temmuz 2010 Salı 09:21:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?