Makine Mühendisleri Odası (MMO) Hatay İl Temsilcisi Abdülhamit Temiz, Hatay’da 10 bin LPG’li araç olduğunu tahmin ettiklerini, ancak bu araçların yarıdan fazlasının kontrol edilmediğini söyledi.
MMO İl Temsilciliği’ne göre, Hatay’da 10 bine yakın LPG’li araç var. 2004 yılı içerisinde 4 bin 209 aracın sızdırma kontrolü yapılırken, bunlardan 489’unun standartlara uygun olmadığı ortaya çıktı. 5 binden fazla araç ise hiç kontrol edilmedi.
MMO İl Temsilcisi Abdülhamit Temiz, LPG’li araçların yüzde 50’den fazlasının kontrol edilemediğini belirterek, "Kontrol edilemeyen 5 bin 791 aracın çoğu LPG kullanıyor fakat araç ruhsatına işletmiyor. 2004 yılı içerisinde bize sızdırma raporu almak için gelen 4 bin 209 araçtan 2 bin 318’i Antakya, Kırıkhan ve Samandağ ilçelerinden, bin 891’i de İskenderun ve Dörtyol ilçelerinden gelmiş. Bizim sıkıntılı olduğumuz yer Reyhanlı. Standartlara uygun olmadığını tespit ettiğimiz 489 aracın tamamı da Reyhanlı İlçesi’ne ait. Çoğunun LPG depoları 10 yıllık ömürlerini tamamlamıştı. Bu araçlardan 470’i yanlıştan döndü. Ancak standartlara uygun olmayan LPG kullanan 19 araç aramız da dolaşıyor" dedi.
LPG’li araçlarla ilgili gerekli denetimlerin yapılmadığını kaydeden Temiz, "Hatay genelinde var olan LPG’li araçlarla ilgili gerekli denetimler yeterince yapılmıyor. Altınözü ve Yayladağı ilçelerimizde bulunan araçların tümü denetimsiz. Özellikle Reyhanlı İlçesi’nde sınır ticareti yapan vatandaşlarımız, İstanbul’dan getirdikleri döküntü araçları Suriye’ye gidip gelmek için kullanıyor. Suriye’ye de LPG’li araçların girmesi yasak. Bu konuda Hatay Valiliği’nin ve gümrüğün devreye girmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
LPG kullanan araçlar gibi şehrin ortasında bulunan akaryakıt dolum tesislerinin de birer bombayı andırdığını belirten Temiz, şunları kaydetti:
"Her akaryakıt istasyonu, bünyesinde teknik müdür bulundurmak zorunda. Bu konuda biz oda olarak bir seminer düzenledik, 21 arkadaşımız yetki belgesi aldı. Yetki belgesi alan 21 makine mühendisinden sadece 3’ü akaryakıt istasyonlarında iş bulabildi. Bu işi yetki belgesi bulunan çevre mühendisi, makine ve kimya mühendisleri üstlenebiliyor. Bizim istasyonlarımız, kim bu işi ucuz yapıyorsa ona iş verdi. Mesela işi alan kimya mühendisleri Adana’da oturmalarına rağmen Antakya’daki akaryakıt istasyonundan sorumlu oluyor. Hem de ayda 30 YTL gibi ucuz bir ücret karşılığı bu sorumluluğu alıyor. Oysa istasyonun her gün kontrol edilmesi gerekiyor. Adana’da oturan üstelik 30 YTL ücret alan bir kişi nasıl Adana’dan buraya kadar gelip gerekli kontrolü yapabilir. 2 yılda bir yapılan araç kontrolünün dışında, araçlarından şüphelenen vatandaşlarımız istedikleri zaman bize başvuruda bulunabilirler. Araçlarının kontrolünü ücretsiz olarak yapabileceğimizi her zaman söylüyoruz. 20 YTL’ye itiraz edip 2 yılda bir yapılan araç kontrolüne gelmeyen vatandaşlarımıza da kendinizi düşünmüyorsanız ailenizi, sevdiklerini en önemlisi de yaşadığınız toplumu düşünün diyoruz."