7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Turizm sorunları masaya yatırıldı

HATAY'IN TURİZM SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

Hatay’da İskenderun körfezi ve kıyısında bulunan bölgelerdeki turizm sorunları masaya yatırıldı. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, “Doğa, deniz ve inanç turizmini kapsayan her türlü konuda stratejilerimizi belirliyoruz” dedi.

Hatay’ın İskenderun körfez bölgesinde turizm potansiyeli ve sorunlar geniş katılımlı bir toplantıda masaya yatırıldı. İskenderun Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ve Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz’in başkanlığında yapılan “Körfez Yakası’nın Turizm Potansiyeli ve Sorunları” konulu toplantıya İskenderun, Dörtyol, Erzin, Payas, Belen, Arsuz gibi Hatay’ın turizm potansiyelinde önemli potansiyele sahip ilçelerinin kaymakamları, belediye başkanları ve turistik işletmelerin yöneticileri katıldı.

Doğa, dağ, yayla, deniz, kültür ve inanç turizmi ile yıllardır sektörden hak ettiği payı alamayan Hatay, sahip olduğu havaalanı ve vizelerin kaldırılması ile birlikte Ortadoğu ülkelerinden daha çok turist çekerek turizmdeki potansiyelini arttırmak için yapması gerekenleri belirledi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İskenderun Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Sabahattin Uygun, “Erzin, Dörtyol, Payas ve Belen’i içine alan Arsuz’a kadar uzanan tüm alanda dayanışmayı arttırarak hareket etmemiz gerekiyor. Hatay’da turizmi harekete geçirmeyi hedefliyoruz. Var olan doğası, tarihi ve turistik değerleriyle, turizme zenginlik ve alternatifler katacak olan bölgemiz turizm alanında keşfedilmeye değer bir cevherdir. Özellikle komşu ülkelerle vizenin kaldırılmasından sonra hızla hareketlenen turizm potansiyelimizi sağlıklı değerlendirmek gerekiyor. Bölgemizin doğru stratejiler üreten uygulama ve yatırımlara ihtiyacı vardır. Yaylası, dağı, denizi, kumsalı ve güneşi ile 12 ay turizme elverişli iklime sahip bölgemiz için tarihi ve turistik değerleri ön plana çıkarmak için çalışıyoruz” dedi.

Hatay havaalanının önemine işaret eden Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz de, “ Dünyada ortalama 900 milyon insan dolaşıyor. Türkiye olarak, Hatay olarak bu durumdan daha çok pay almalıyız. Hatay turizm payını her geçen gün arttırıyor. Geçen yılın ilk dört ayı ile bu yılın ilk dört ayını kıyasladığımızda Hatay’a yolcu giriş-çıkış sayısı yüzde 122 oranında arttı. Hatay havaalanı sadece ilimizin değil Suriye’ninde havaalanı oldu. Geçen yıl yüzde 309’luk artış gerçekleştirerek Türkiye’nin en fazla artış kaydeden havaalanı olduk. Hatay Havaalanının bu yılın ilk dört aylık verilerine baktığımızda geçen yılın ilk dört ayına kıyasla yüzde 80’lik bir artış yakaladığını görüyoruz. Turizm için alt yapı, üst yapı, eğitim ve tanıtım çalışmalarını birlikte yürüterek başarılı olacağız. 29 Ekim’de 2 milyon yolcu kapasiteli terminal binasının açılışı ile havaalanımız uluslar arası yolcu trafiğine açılacak. Yılsonunda İskenderun Arsuz bölünmüş yol çalışması tamamlanacak. İskenderun arsuz arasında bulunan 6 belediyenin halk oylamasına giderek tek belediye çatısı altında birleşmesi ile alt yapı çalışmaları daha hızlı çözüme kavuşacaktır. Bölgemize yapılacak 5 yıldızlı otel yatırımları için her türlü devlet desteğini sağlayacağız. İl strateji planımız bitmek üzeredir. Turizm için doğa, deniz ve inanç turizmini kapsayan her türlü konuda stratejilerimizi belirliyoruz. Yeni yapılacak mozaik müzemiz için projemiz tamamlandı. Haziran ayında başlanacak projeyi iki yıl içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Yapılacak müze dünyanın en büyük mozaik müzesi olacak. Mimarisi ile bölgemizin özelliklerini yansıtacak, kendi içerisinde bir öykü barındıracak bir müze alanı oluşturacağız” şeklinde konuştu.

İskenderun Kaymakamı Cemil Aksak da Hatay’ın Ortadoğu’nun turizm alanında cazibe merkezi olacak yapıya sahip olduğuna işaret etti.

Hatay İl Kültür Müdür vekili Mahmut Hazırlar, İskenderun kıyı bandı turizm alanı ve Belen Güzelyayla turizm alanı planlama çalışmalarının devam ettiğini, bu kapsamda İskenderun balıkçı barınağının bir kısmının yat limanına çevrileceğini ifade etti. Hazırlar, “Bu yat limanı ile Akdeniz çanağındaki 17 bin yat için yeni bir konaklama adresi olacağız” şeklinde konuştu.

AK Parti Hatay milletvekili Orhan Karasayar, “Yıllarca yatırım ve alt yapı eksiklikleri ile turizmde geride kaldık. Havaalanımızın açılmasıyla daha farklı bir konuma ulaştık.29 Ekim’de yeni hizmet binası açılınca uluslar arası uçuşlara başlanacak. Turizm yatırımcıları bölgemizle ilgili büyük hayaller kurmalı. Suriye, Ortadoğu ve Rusya’dan bölgemize ciddi turist akımı olacaktır. Elimizi çabuk tutarak bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz” dedi.

HATAY'IN TURİZM SORUNLARI MASAYA YATIRILDI
HATAY'IN TURİZM SORUNLARI MASAYA YATIRILDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2010 Cumartesi 17:20:03
Güncelleme :22 Mayıs 2010 Cumartesi 21:34:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?