7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Türk şoförlerin çilesi

TÜRK ŞOFÖRLERİN ÇİLESİ

Türkiye-Suriye gümrük kapısında yaşanan sıkıntılara şimdi de uluslararası taksi şoförlerinin sıkıntıları eklendi.

Suriye'nin gümrük kapısında uyguladığı benzin sınırlaması ve gece mesai uygulaması Türk taksi şoförlerini mağdur ediyor. Hafta için saat 17.00'den sonra ve hafta sonları Suriye gümrüğüne mesai adı altında 16 dolar ödemek zorunda kaldıklarını belirten taksi şoförleri, bu ücretin Suriyeli taksicilerden alınmamasının haksız rekabete yol açtığını kaydettiler.

Uluslararası taksicilik yapan Türk şoförleri, Başbakan'dan Suriye gümrüklerinin mesai saati dışında aldıkları ücretin kaldırılması konusunda girişimlerde bulunmasını isterken, Suriyeli şoförlerle rekabet edebilmek için Türkiye'ye yolcu taşıyan Suriyeli taksilere Türk firmalarıyla yolcu taşıma anlaşması yapma zorunluluğu getirilmesini ve Türk gümrüklerine fatura yerine geçen manifestoları ibraz etmeden ülkelerine dönüşlerine izin verilmemesini istediler.

Halep'e gittiklerinde yazıhanenin dışına çıkamadıklarını kaydeden Abidin Asan, "Dün sıraya girdim 4 günde sıra gelmez. Türkiye'den Suriyeli şoförleri istedikleri gibi yolcu alabiliyor biz Suriye'de alamıyoruz. Ben yolcu başına 500 Suriye lirası (16 TL) alırken Suriyeli şoförler 150 Suriye lirasına yolcu taşıyor, bu da haksız rekabete yol açıyor" dedi.

Mehmet İldiz ise Suriye'nin gümrük kapısında uyguladığı benzin kotasının sıkıntısını yaşayan amcasının oğlunun hayatını kaybettiğini söyledi.

Şoförlerden Yaşar Gün de; "Ulaştırma Bakanlığı bizim firmalarımıza sınırlama getirirken Suriye'de bu sınırlamanın olmaması haksız rekabete yol açıyor. 2 ülke arasında benzindeki fiyat farkının ve benzin sınırlamasının sıkıntısını yaşıyoruz" diye konuştu.

Mesai uygulamasının Türkiye'nin 1 yıldır kaldırdığını belirten Yaşar Oflazoğlu, mesai uygulaması ile 16 dolar fazladan para verdiklerini ve mağdur olduklarını kaydetti. Sektörün maliyetin ucuz olması nedeniyle, Suriyeli taksicilerin eline geçtiğini belirten Oflazoğlu, soruna çare bulunmasını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2010 Perşembe 11:53:00
Güncelleme :30 Aralık 2010 Perşembe 11:59:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet mustafa IP: 82.168.162.xxx Tarih : 1.01.2011 11:07:17

o taksi spörlüğü gorunen kimsi gorunmeyen kismiyla ne is yapiyorsunuz tabi 40 litrelik depoyu kaportacilarda buyutup 120 litre yapip sureye gecip ilk benzin istasyonunda depoyu fullayip yanindada bir kac kartonb sigara alip gelen ben degilim herhalde