5
Mayıs
2024
Pazar
HATAY

Uçak krizi çözüldü

Türk firmalarının Irak'taki alacaklarının tahsili için 2006 yılından bu yana hukuk mücadelesi veren Ensari Hukuk Bürosu, Irak hükümetinin uçaklarına koydurduğu haciz kararını geçici olarak durdurdu.

Ankara ile Bağdat arasındaki uçak krizinin, Hatay'ın İskenderun ilçesinde bulunan Delta Petrol, Tefirom, Yateks Tarım ve Hamdi Can Saygın'a ait şirketlerin Irak Devleti'nden 1990 yılından bu yana tahsil edemedikleri 25 milyon dolarlık alacakları için Irak Hava Yolları'na ait uçaklara haciz koydurmasından kaynaklandığı anlaşıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu'nun araya girmesiyle geçici olarak çözülen sorunla ilgili firmaların adına haciz işlemi yapan Avukat Halise Ensari Taşdemir, gelişmeleri değerlendirdi. Taşdemir, "Geçici olarak Irak Hava Yolları'na ait uçaklara koydurduğumuz hacizleri bakanlarımızın ricası üzerine kaldırdık, fakat bu geçici bir çözüm" dedi.

4 firmanın Irak Devleti'nden alacağı toplam 25 milyon dolar için Irak'ın Türkiye'deki başta uçak olmak üzere tüm mallarına haciz koydurttuklarını belirten Taşdemir, "Irak hükümeti borcunu ödemek yerine daha maliyetli bir yöntem seçti ve 3 yıldır Irak Hava Yolları haciz nedeniyle Türkiye'ye kiralık uçak gönderiyordu. Irak hükümeti kiralık uçukların maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle geçtiğimiz günlerde Türk Hava Yolları'nı Irak'a sokmayacaklarını açıklayınca olay krize neden oldu" dedi.

Kriz nedeniyle Bakanlar Zafer Çağlayan ve Binali Yıldırım ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu'nun kendileriyle görüştüğünü belirten Taşdemir, "Sorunun bir an önce çözümlenmesi için yardımcı olacağını söyledi. Biz de Türkiye'nin menfaatlerini göz ardı edemeyeceğimizi belirterek, hacizleri dün itibarıyla geçici olarak kaldırdık. Karşılıklı görüşme ile çözüm bulmayı umut ediyoruz" diye konuştu.

Avukat Taşdemir, geçen ay Türkiye'ye gelen Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin uçağına haciz koydurabileceklerini, ancak bu durumun iki ülke arasında krize neden olacağını düşünerek işlem yaptırmadıklarını da söyledi. Taşdemir, sadece uçakları değil Irak hükümetinin petrolünü de haciz ettirdiklerini belirterek, "Botaş'ta bulunan Irak Devleti'ne ait petrole alacağımız olduğu kadar maliyetli haciz işlemi uyguladık ve o petrol şimdi yediemin deposunda ve neredeyse satış noktasına geldi. Zaman içerisinde bu sorun da çözülecektir" dedi. 

Irak hükümetinden alacağı olan birçok şirketin hukuki işlemleriyle Türkiye'de kendilerinin ilgilendiğini belirten Taşdemir, "Bu manada dava açarak kazanan ve haciz işlemi yapan ilk hukuk bürosuyuz. Sürecin bu şekilde krize neden olmasını bizde istemedik, fakat gelişmeler haciz işlemlerini kaçınılmaz kıldı. Bakanlarımızın ricası üzerine kaldırdığımız haciz işlemleri krizin çözülmesi içindi. 25 milyon dolar olan alacaklarımızı alamazsak bu süreç yine uzayıp gidecek ve rakam daha yüksek boyutlara çıkacaktır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2011 Perşembe 18:01:00
Güncelleme :24 Kasım 2011 Perşembe 18:03:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?