2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Ulaş ailesini dünya tanıyacak

İnsanların iki ayakları üzerinde yürümesini sağlayan geni bulan Prof. Tayfun Özçelik, İngiliz The Guardian gazetesine konuştu. Prof. Özçelik, bulgularını İspanya’daki toplantıda bilim adamlarıyla paylaşacak

Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Tayfun Özçelik, insanların iki ayakları üzerinde yürümesini sağlayan geni belirlediğini açıkladı. Avrupa İnsan Genetiği Derneği’nin İspanya’nın Barcelona kentindeki toplantısında İngiliz “The Guardian” gazetesine konuşan Prof. Özçelik, Türkiye’de elleri ve ayakları üzerinde yürüyen 4 aileyi incelediğini belirterek, bu durumun beynin normal gelişmemesinden kaynaklandığını ifade etti.


İki ayağı üzerine yürüyemeyen kişilerin yakın akraba evliliklerinden dünyaya gelen çocuklar olduğunu kaydeden Özçelik, iki ailede beynin sağlıklı gelişimini sağlayan bir proteinin üretilmesini kontrol eden genin çok ender rastlanan mutasyona uğramış halinin bulunduğunu tespit edildiğini söyledi.

Ulaş ailesi gündeme oturdu
Bulgularını Barcelona’daki toplantıda tartışmaya açacağını belirten Prof. Özçelik, “Bu proteinin sinir sisteminin normal gelişimi için kritik olduğunu düşünüyoruz. Bu da iki ayağımızın üzerinde dengeli yürümemizi sağlıyor” diye konuştu.
Guardian, dört ayak üzerine yürüme sendromunun BBC’nin Türkiye’deki 5 kişilik Ulaş ailesiyle ilgili olarak yaptığı belgeselden sonra yoğun olarak bilim dünyasının gündemine girdiğini hatırlattı.


İngiliz profesör Nicholas Humphrey ise yürüme bozukluğuyla daha fazla sayıda genin ilişkisi olabileceğini belirterek Irak ve Brezilya’daki vakalarda başka genlerin etkisinin gözlendiğini bildirdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2008 Salı 08:31:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?