2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Vakıflar Haftası'nda gündem su

Vakıflar Hatay Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, genel müdürlükleri tarafından 2008 yılının "Vakıf Medeniyeti Su Yılı" ilan edildiğini belirterek, suyun önemini anlatmak için çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.

Özekinci, Antakya Gazeteciler Cemiyeti'nde (AGC) düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'yi doyuran Amik Ovası'nın kuraklıkla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, "Bu sebeple küresel ısınma ve su problemi gerçekten çok önemli. Günümüzde hemen yanı başımızda yapılan petrol savaşlarından sonra, yüz yılımızın muhtemel savaşlarının su yüzünden olacağı ve büyük göçler yaşanacağı iddiası artık herkes tarafından kabul edilen bir görüş haline gelmiştir" dedi.

Bu yıl 5-11 Mayıs 2008 tarihleri arasında kutlayacakları Vakıflar Haftası'nda su eserlerine vurgu yapacaklarını dile getiren Özekinci, "Biz de 2008 yılında suyun hayatımızdaki yerine ve stratejik önemine dikkat çekip, atalarımızın vakıf anlayışı ile ortaya koyduğu su medeniyeti eserlerine vurgu yapacağız. Çünkü Selçuklular'dan Cumhuriyet dönemine kadar su hizmetleri vakıflar eliyle yürütülmüş, 1926 yılı 10 Mayıs tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 831 sayılı Sular Kanunu ile bu su vakıfları, malvarlıklarıyla beraber belediyelere devredilmiştir" şeklinde konuştu.

Bu yıl vakıf eserleriyle ilgili bir Antakya Haritası yaptırdıklarını dile getiren Özekinci, "Haritamıza vakıf eserlerinin fotoğraflarını koyduk. Bu harita sayesinde eski Antakya sokaklarında gezinti çok daha güzel ve kolay olacaktır. Bu haritalarda restore ettiğimiz ve edeceğimiz eserlere de yer verdik. Bu güne kadar başta Habib-i Neccar Camii başta olmak üzere Şeyh Ali, Şeyh Muhammed, Ahmediye Camileri, Belen Kurtuluş Hamamı gibi 11 adet eserimizi onardık. Antakya Kantara, Sofular, Şenköy ve Yayladağı Kasım Bey camileri ile İskenderun Süryani ve Katolik kiliselerinin onarım çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki dönemde ise 26 adet eserimizi daha onarım programına aldık" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2008 Çarşamba 13:28:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?