7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Vali, demir çelik tesislerini gezdi

VALİ LEKESİZ DEMİR ÇELİK TESİSLERİNİ GEZDİ

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İskenderun'daki demir çelik tesislerinin üretim, ihracat ve istihdam ve yatırımlarıyla kalkınmada Türkiye'nin geleceği adına umut verdiğini söyledi.

Beraberinde İskenderun Kaymakamı Cemil Aksak, Belediye Başkanı Yusuf Civelek, il genel meclisi üyeleri, daire müdürleri ile İskenderun Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren Yazıcı Demirçelik Fabrikası ve Tosçelik'i ziyaret eden Vali Lekesiz, gelecek adına moral bulduğunu söyledi.

Yazıcı Demirçelik Fabrikası'nda, demir çelik üretiminin hammadde aşamasından demir olarak üretildiği aşamaya kadar tüm birimlerini gezen Lekesiz, Yazıcı Demirçelik Genel Müdürü Osman Gözükara'dan üretim, yatırım, ihracat ve istihdam çalışmaları hakkında bilgi aldı. Fabrika gezisini ardından konferans salonundaki toplantıda konuşan Vali Lekesiz, "Ziyaretten büyük moral bulduk. Bu tesisler hepimizin, burada emek ve alın teri var. Ülkemiz için üretiyorlar ve burada çok güzel işler yapıldığını bizzat gördük ve moralimiz yükseldi. Verdikleri vergiye, ürettikleri üretim ve istihdamları için teşekkür ediyoruz. Memlekette taş üstüne taş koyanlara teşekkür ediyoruz" dedi.

 

1 MİLYON 50 BİN TON İHRACAT HEDEFİ

Üretimlerinin yüzde 91'inin ihracata yönelik olduğunu anlatan Yazıcı Demirçelik Genel Müdürü Osman Gözükara da geçen yılki üretimin 939 bin tonunun ihraç edildiğini, 92 bin tonunun ise iç piyasada satıldığını ifade etti. 17 farklı ülkeye ihracat yaptıklarını, son zamanlarda ihracatlarında Afrika ülkelerine yönelme olduğunu anlatan Gözükara, 2010 yılında 1 milyon 50 bin ton demir-çelik üretimi hedeflediklerini belirtti. Tesislerinde 975 personel çalıştığını kaydeden Gözükara, çevreye duyarlı çalıştıklarını, tesislerinin tüm ünitelerinin otomasyon kontrollü olduğunu anlattı. 830 kişinin istihdam edileceği, 2 termik santral kurulum çalışmalarının sürdüğünü de belirten Gözükara, "Bu tesislerin yatırım bedeli 1.2 milyar dolardır ve çevreye duyarlılıkta buradaki tesislerimizden bile daha temiz olacak" diye konuştu.

 

"TÜRKİYE'NİN DEĞİŞİMİNİ GÖRDÜM"

Hatay Valisi ve beraberindekiler Tosçelik Saç ve Profil Endüstrisi Tesisleri ve Tosyalı Galvanizli Boru Üretim Tesislerini gezdi. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı'dan birifing alan Hatay Valisi Lekesiz, şunları söyledi:

"İskenderun OSB'deki Yazıcı ve Tosyalı Tesisleri ülkemizin geleceği adına umut verici. 24 saat, 3 vardiya çalışan Tosyalı Grubunun tesisleri girişinde gördüğümüz siyah beyaz fotoğrafta adeta Türkiye'nin değişimini gördüm. Soba borusu üretimi yapan mütevazı işyerinde günümüzde bu tesislere ulaşmaları değişimi özetliyor. Türkiye'nin her alanda geri kalmaması için durmaksızın çalışmamız lazım, zaman zaman mola vererek, mola verirken de baltalarımızı bileyerek çalışmalıyız'' dedi. Sanayicinin arsa sıkıntısı yaşadığını belirten Lekesiz, ''Tosyalı'nın arsasının sınırı ile fabrika duvarının sınırı arasında 1.5 metre kalmış. Sanayicilerimizin önünü açmamız lazım, yaşadığı arsa sıkıntısı problemini bir şekilde çözüp, uygun alanlarda ekolojik ve ekonomik dengeyi gözeterek ve koruyarak, arsa problemini çözmemiz lazım'' diye konuştu. Lekesiz, sadece sanayi üretiminin yanısıra sosyal sorumluluk alanında da önemli çalışmalara imza attığını belirttiği Tosyalı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ve ekibine, üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için teşekkür de etti.

 

"AKDENİZ'İN EN BÜYÜK LİMAN YATIRIMI SON AŞAMADA"

Fuat Tosyalı da, holding bünyesindeki her bir tesisin kendi üretim alanında ihtisaslaştığını söyledi. Galvanizli Boru Üretim Tesisi'nin sadece su boruları yaptığını anlatan Tosyalı, dünyada asit solunumu yapmayan, tamamen otomasyon kontrollü tek tesis olduğunu ve çevresel atığı bulunmadığını ifade etti. 2009'da 1 milyar dolar yıllık ciro, 300 milyon doların üzerinde ihracat yaptıklarını anlatan Fuat Tosyalı, "Her yıl Türkiye'nin ilk 500 büyüğü arasına girerek, bölgemizi en iyi şekilde temsil ediyoruz. Bölgemizde kazandığımızı yine bölgemizde yatırıma dönüştürüyoruz. Türkiye'nin ilk yassı çelik tesisi olan Tosçelik Yassı ve Yapısal Çelik Tesisleri'ni Osmaniye'de ülkemize kazandırdık. Yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla kurulan bu tesisimiz Aralık'tan itibaren üretime geçti ve 2010'dan itibaren ülkemizin cari açığına 1 milyar dolarlık döviz kazandıracak duruma geldi ve dünyada kendi çeliğini nihai ürüne çeviren yegane 3-4 tesisten biridir" dedi. Holding olarak sosyal sorumluluk projelerini de hayata geçireceklerini ifade eden Fuat Tosyalı, "Sağlık ve eğitim çalışmaları yanında yakında 'Sevgi Evleri' projemizi hayata geçireceğiz" ifadesinde bulundu.

Tosyalı, Doğu Akdeniz'in en büyük liman yatırımında son aşamaya gelindiğini bu yıl Erzin'de temelini atacaklarını da anlattı.

VALİ LEKESİZ DEMİR ÇELİK TESİSLERİNİ GEZDİ
VALİ LEKESİZ DEMİR ÇELİK TESİSLERİNİ GEZDİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 17:38:02
Güncelleme :13 Ocak 2010 Çarşamba 18:14:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?