3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Ve tarihi şapel gün ışığında

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde, köylünün, bahçesinde sarımsak ekmek için çapa yaparken bulduğu, ancak ödenek yokluğu nedeniyle 13 yıldır toprak altında bekletilen 2 odalı gizli tapınma yeri olan tarihi şapel (ibadethane), başlatılan kazı çalışması sonucu gün ışığına çıkarıldı.

Hatay Arkeoloji Müzesi arkeoloğu ve kazı ekibi Başkanı Ömer Çelik,İncirli köyünde, Nazik Dinler'in evinin önündeki bahçede, sarımsak ekmek için toprağı çapalarken yapının bir bölüm ile karşılaşması üzerine yaptığı bildirim üzerine tespit edilen şapelin, kazıların başlayacağı döneme kadar üzerinin yeniden toprakla örtüldüğünü söyledi.

Olanakların sağlanması ve gerekli işlemlerin ardından, bakanlıktan temin edilen 30 bin YTL ödenekle kazı çalışmalarına başlandığını belirten Çelik, 3 arkeolog ve 12 işçi ile 15 günlük çalışmayla MS 5'inci yüzyıla ait olduğu anlaşılan şapeli gün ışığına çıkardıklarını belirtti.

Çalışmada, şapelin anahtarı ve ayinler sırasında kullanılan kandilin de bulunduğunu ifade eden Çelik, şöyle devam etti: “Roma'nın Hristiyanlığı baskı altında tuttuğu döneme ait olan ve gizli bir tapınma yeri olarak yapılan şapelin zaman içerisinde çok fazla tahrip olduğunu gözlemledik. 2 odadan oluşan ve 40 metrekarelik şapelin tavan bölümü neredeyse tamamı ile yok olmuş. Tabanda bulunan mozaiklerde kuş, geyik, tavus kuşu gibi hayvan figürleri yer alıyor. Ayrıca, Hristiyanlar için kutsal sayılan ve cennet meyvesi olarak kabul edilen nar ağacı da dikkati çekiyor. Mozaiklerle, doğal hayat anlatılıyor.”

Şapelin bulunduğu İncirli köyünde, geçmişi aydınlatacak daha başka yerleşim birimlerinin olabileceğini tahmin ettiklerini vurgulayan Çelik, bu nedenle çalışmanın köy içerisinde devam ederek genişletileceğini ifade etti.

“KAÇAK KAZI ENDİŞESİYLE GECELERİ NÖBET TUTTUM”

Nazik Dinler (72), bahçesinde sarımsak ektiği sırada tesadüfen karşılaştığı yapının tarihi değerde olabileceğini düşünerek durumu yetkililere bildirdiğini, yapılan tespitte de şapel ve mozaik bulgularına rastlanması dolayısıyla kaçak kazı yapılabileceği endişesi taşıdığını belirtti.

Bahçesinde şapelin bulunduğu bölümde o tarihten bu yana hiçbir şey ekmediğini anlatan Dinler, “Tarihi değerlere bir şey olmasın, zarar görmesin diye hep tedirgin oldum. Kaçak kazı endişesiyle geceleri nöbet tuttum. Bahçemde tarihe ışık tutacak bu kadar güzel şapelin çıkması beni onurlandırdı” diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2007 Cumartesi 13:09:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?