7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Yağışlar kaliteyi düşürdü

YAĞIŞLAR PAMUKTA KALİTEYİ DÜŞÜRDÜ

Hatay'da son bir haftada etkili olan ve zeytin üreticilerini sevindiren sağanak yağışlar, dünya piyasasında son yılların en yüksek fiyatlarıyla seyreden pamuğun ikinci mahsul üreticilerini üzdü.

Birinci mahsul ürünlere pek fazla zararı dokunmayan fakat ikinci mahsul ürünün toplama zamanlarında bastıran yağışlar, fiyatların artmasıyla umutlanan çiftçinin hayallerini yıktı. Amik Ovası'nda günlerdir etkili olan sağanak yağışın, hasat dönemindeki pamukta verim ve kalite düşüklüğüne neden olacağı belirtiliyor. Ayrıca henüz toplanmamış mahsulü de dallarından döken yağışların, ikinci mahsulün fiyatını beklenenin altında tutacağı tahmin ediliyor.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, erken gelen yağışların ovadaki pamuğun kalitesini düşürdüğünü söyledi. Civelek, yağışlar sonrası ovada toplanmayı bekleyen tonlarca pamuğun yağışlardan etkilendiğini, ekili alanlardaki zararın özellikle ikinci ürün olarak ekilen pamukta olduğunu belirtti.

Amik Ovası'nda 130-140 bin dönüm birinci ürün, 200-210 bin dönüm arasında ikinci ürün ekildiğini belirten Civelek, dünyadaki iklim değişikliklerinden kaynaklanan yağışların bu yıl beklenenden daha erken geldiğini söyledi. Yağışların özellikle ikinci ürün pamuğu etkilediğine ve pamuğun lekelenmesine sebep olduğuna değinen Civelek, pamuk toplama makinesi ile yağmur sonrası nemli arazilere girişin sıkıntılı olacağını, yağmur sonrası toplanan pamuğun kalitesinin düşük olacağını, dolayısıyla birinci mahsul

ürüne göre daha fazla fire beklediklerini vurguladı.

YAĞIŞLAR PAMUKTA KALİTEYİ DÜŞÜRDÜ
YAĞIŞLAR PAMUKTA KALİTEYİ DÜŞÜRDÜ
YAĞIŞLAR PAMUKTA KALİTEYİ DÜŞÜRDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2010 Perşembe 11:12:01
Güncelleme :14 Ekim 2010 Perşembe 11:28:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?