Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay'da yapılan 16. RİG Toplantısı ile ilgili açıklamasında, Yargı Reformu Strateji Belgesi üzerindeki çalışmalarda son noktaya gelindiğini bildirdi.
Reform İzleme Grubu'nun (RİG) 16. toplantısı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in katılımıyla Antakya'da Ottoman Otel'de yapıldı.
RİG toplantısının değerlendirmesini yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, toplantıda reformların derinleştirilmesi ve sürdürülmesi konusundaki kararlılığın vurgulandığını, ele alınan konuların da Türkiye'nin ufkunu açacağını belirtti.
Ergin, ilk kez Ankara dışında yapılan toplantının Hatay'da gerçekleştirilmesinin önemine değinirken, medeniyetler beşiğinden dünyaya da mesaj verildiğini belirterek, "Son derece verimli bir çalışma yaptık. Yargı Reformu Strateji Belgesi üzerinde yapılan çalışmalarda son noktaya gelindi. Bir sonraki bakanlar kurulu toplantısında bu konunun sunum şeklinde takdim edilmesi kararı alındı" dedi.
Yolsuzlukla Mücadele Stratejisi Taslağı'nın hazırlanması noktasında 10 ayrı sivil toplum örgütü ile görüşüldüğünü vurgulayan Bakan Ergin, "Bu kurumlarımızın cevaplarını vermeleri için kendilerine 24 Temmuz 2009 tarihine kadar süre verilmiştir. 24 Temmuz'da cevaplar geldikten sonra Yolsuzlukla Mücadele Strateji Belgesi'ne son şekli verilecektir'' şeklinde konuştu.
Bir sonraki RİG toplantısının 5 Eylül'de Trabzon'da yapılmasının kararlaştırıldığını belirten Sadullah Ergin, bu toplantıda Vakıflar Yasası'ndaki son değişikliklerin uygulanmasına dair değerlendirmelerin yapılacağını söyledi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise, bir sonraki RİG toplantısının daha sistematik ve daha etkili olacağına vurgu yaparak, "İçişleri Bakanlığı olarak işkenceye karşı sıfır tolerans tutumumuz belli. Yeni getirdiğimiz hükümler ortada. Ülkemizi yakından ilgilendiren iltica ve göç olayları ile ilgili düzenlemeler üzerinde durduk. Entegre sınır yönetimi de ele aldığımız konular içerisindeydi. Bunu hem AB hem de ülkemiz açısından çok önemli buluyoruz" diye konuştu.
Toplantıyı değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da milli duyguların yanında reform anlayışının ülkemizde yaygın hale getirilmesinin önemli olduğuna işaret ederek, "Yaptığımız çalışmalar vatandaşlarımızın daha iyi yaşam standartlarına kavuşmasını sağlayacağı gibi, ülkemiz de daha demokratik bir yapıya kavuşmuş olacaktır. Elbette kurumsal hafıza sadece 4 bakanlığı ilgilendirmiyor. Siyasi iradenin reforma olan yakınlığı ve ilgisi Türkiye'nin ufkunu açması yönünden de önemlidir. Şu çok iyi bilinmeli ki, Türkiye'nin tatile girmeye tahammülü yoktur. AB'ye tam üyelik sürecine ilişkin çalışmalarımızın 1 yıllık çalışma takvimine uyumlu bir şekilde sürdürme noktasında mutabıkız" dedi.
Toplantı gündemi çerçevesinde görüşlerini dile getiren Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, Taslak Ulusal Programı ile ilgili gelişmelerin ele alındığı RİG toplantısında; AB müzakere sürecindeki son durum, yapılması gereken öncelikli çalışmalar, AB tarafından eksiklik olarak öne sürülmüş hususların Türkiye tarafından karşılanma durumu ile siyasi kriterler açısından genel durumun görüşüldüğünü söyledi.