4
Mayıs
2024
Cumartesi
HATAY

Zehir gemisine 3’ncü tazminat davası

HATAY’ın İskenderun İlçesi’nde 6 Eylül 2004’te, İskenderun Körfezi’nde zehirli atık içeren 2 bin 200 ton yüküyle batan ‘MV Ulla’ adlı geminin balıkçılara verdiği zarar nedeniyle İspanya hükümeti, geminin acentası Mavi Denizcilik, atığın sahibi La Farge şirketi ve Çevre ve Orman Bakanlığı aleyhine açılan 6 bin 100 YTL'lik tazminat davasının görülmesine başlandı.

İskenderun 3’ncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Hatay’ın Dörtyol ve Belen ilçelerindeki 143 balıkçı tarafından açılan davaya, balıkçıların avukatı İsmail Hakkı Atal ile Çevre ve Orman Bakanlığı avukatları Fatma Melda Erdoğan ile Akyurt Sancar katıldı. Mahkeme heyeti, dava dilekçesinin İspanya Hükümeti'ne çeviri yapılarak ulaştırılması ve diğer eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

Duruşma çıkışında açıklama yapan balıkçıların avukatı İsmail Hakkı Atal, Ulla batığının körfezde balıkçıları mağdur ettiğini, zararın giderilmesi için dava açılan şirketler ve Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan şimdilik toplam 6 bin 100 YTL tazminat talep ettiklerini söyledi.

Avukat Atal, balıkçıların zararın 10 milyon YTL olduğunu, bilirkişinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda tazminat miktarını da arttıracaklarını ifade etti. Balıkçılar ise, Ulla’nın batmasının ardından bölgede balıkçılığın bitme noktasına geldiğini, çektikleri ekonomik sıkıntı nedeniyle perişan olduklarını anlattı.

İskenderunlu ve Dörtyollu balıkçılar, daha önce de Ulla ile ilgili İspanya hükümeti, geminin sahibi ve atık yükün sahibi olan firmalar hakkında 2 ayrı tazminat davası açmıştı. Bu davaların da görülmesine devam ediliyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2007 Çarşamba 16:49:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?