4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİN - HATAY

Erzin Genel Bilgi

Hatay ilinin kuzeyindeki Amanos dağlarının Akdeniz’e bakan batı eteğinde yer Erzin İlçesi almaktadır. Yüzölçümü 415 kilometrekare ve merkezde rakımı 165 m’dir. Doğusu Amanos dağlarına, batısı Akdeniz’e doğru uzanan Erzin'in, kuzeyinde Osmaniye, güneyinde Hatay’ın diğer bir ilçesi olan Dörtyol bulunmaktadır. İlçe, Osmaniye il Merkezine 23, Dörtyol İlçesine 15 ve İskenderun İlçesine 45 km. uzaklıktadır.

Tarihte ismini ilk kez MÖ.333'te Büyük İskender ile Pers Kralı Darius III'un burada savaşmasıyla duyurmuştur. Ancak, o dönemden önceki yıllara ait Antik yerleşim kalıntıları, su yolları, sütunlu cadde, hamam ve tiyatrosu bulunmaktaydı. Bu da gösteriyor ki Erzin'de MÖ.V.-IV.yüzyıllarda bir yerleşim bulunmaktadır.

Otlukbeli Savaşı'ndan sonra (1473) Akkoyunlular'ın Türkmen boyları buradaki Karahöyük yöresine göç etmiştir. Bunlardan bazıları da Erzin'in batısındaki "Şeyhin Ocağı" denilen yere yerleşmişlerdir. Daha önceki yıllarda, Selçuklu ve Memlûklu zamanında Türk boylarından Özerler'in, Tebüklüler'in (Tıbıklar), Pındıklar'ın buraya yerleştiği de sanılmaktadır.

Erzin I.Dünya Savaşı'ndan sonra Fransızların ve Ermenilerin işgaline uğramış, 8 Ocak 1922'de bağımsızlığına kavuşmuştur. Cumhuriyet döneminde önce Adana'ya, sonra da Hatay İli'ne bağlanmış ve 1987 yılında da İlçe konumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 14:46:44

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR