19
Mayıs
2024
Pazar
KIRIKHAN - HATAY

Hatay: Kırıkhan neredeyse havaya uçacaktı...

 Irak’ın çeşitli bölgelerinden alınan savaş hurdaları önce Hatay’ın İskenderun İlçesi’ne ardından da Kırıkhan İlçesi’ne getirildi. Kırıkhan Karma Küçük Sanayi Sitesi’nde ayrıştırılan bombaların arasından yaklaşık 23 bin 660 kilogram TNT (Tri Nitro Toluen), bulundu fakat hurdacılar durumu polise bildirmedi.

Bir ihbarı değerlendiren polis, ayrıştırma işlemini yapan işyerine baskın düzenledi ve 23 ton TNT’yi ele geçirdi. Ele geçirilen TNT’ler jandarma korumasına alınırken, olayla ilgili polisin inceleme başlattığı, TNT kalıplarını ise Ankara’dan gelen askeri uzmanların incelemeye aldıkları bildirildi.
Polis, yaptığı araştırmada TNT kalıplarının ıslatılmış olarak işyerinin önünde bekletildiğini belirledi. Hurdacıda yapılan aramalar sırasında bulunan çok sayıda fünyeleri sökülmüş ve çevreye yayılmış değişik tip ve çapta bombalara da el konuldu.


Savaş hurdalarına ayrıştırma işlemi yaptığı belirtilen Kırıkhan Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı İhsan Abalı (56), polis tarafından gözaltına alındı. Abalı, çıkarıldığı Kırıkhan Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak Kırıkhan Cezaevi’ne konuldu. Abalı’nın "emanet makbuzu" ile teslim aldığı patlamamış bombaların kilosunu 80 bin liradan temizlediği ileri sürülürken, hakkında 5 ile 8 yıl hapis istemiyle Antakya Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Abalı’nın söz konusu savaş atığı hurdaları ayrıştırmak üzere Ekinciler Demir-Çelik’ten aldığı iddia edilirken, ayrıştırılma işlemlerinin aynı yerde yaklaşık bir yıldır yapıldığı öğrenildi.


Kırıkhan Karma Küçük Sanayi Sitesi’ndeki ayrıştırma alanı jandarma korumasına alınırken, ortaya çıkan TNT’nin çuvallarda bekletildiği ve itfaiye tarafından sürekli sulandığı belirtildi.
Konuya ilişkin ilçedeki mülki idare yetkilileri, olayın siyasi değil, tamamen ekonomik boyutu bulunduğunu belirtirken, söz konusu bombaları ayrıştırma işini yapan Tarım Aletleri İmalatçısı ve Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı İhsan Abalı’nın oğlu Levent Abalı, babasını tutuklanmasındaki mantığı anlamakta güçlük çektiğini kaydetti.

Levent Abalı, "Ortada bir mağduriyet söz konusu. Bize bu işi verirken kimse TNT’den söz etmedi. Emaneten alınan malzemeler kesilip ayrıldıktan sonra aynen geldiği yere iade ediliyor. Kesme işi sürekli su içinde, su tutularak yapılıyor. Biz tüm işçilerimizle birlikte çalışırken, polis geldi. Tüm işi durdurdular. Babamı gözaltına aldılar. Konu mahkemeye sirayet etti ve babam tutuklandı. Uzmanlar inceleme yapıyor. TNT dedikleri maddeyi arabaya yüklettiler, bizim işçilerimize. Bir hafta bekledi araba. Bir hafta sonra tekrar indirttiler, nereye götürüleceğini şuan bilemiyoruz. Bu işi biz almasak başka esnaf alacak. Neticede ticari bir faaliyet, ama madem bu iş yasak, neden sınırda geçişine izin veriliyor, neticede bunu ülkeye sokan biz değiliz. Ortada bir haksızlık söz konusu" dedi.


Türk İş Hatay İl eski Temsilcisi İbrahim Bayar da "Aklımın almadığı bir şey var, madem ki bu iş yasak, devletin sınır kapılarından, kamyonlarla, TIR’larla bu hurdalar buraya nasıl getirildi, madem ki böyle bir şey vardı sınır kapılarından niye sokuldu? Bize göre, Madeni Sanatkarlar Odası Dernek Başkanı, aynı zamanda Küçük Sanayi Sitesi Başkanı İhsan Abalı’nın mağduriyeti olduğuna kanaat getiriyorum. Şuanda orada araştırma yapılıyor. TNT denilen maddenin ne derece, hangi boyutlarda tehlikeli olduğu hususunda araştırma yapılıyor" diye konuştu.

Kötü niyetli kişilerin ellerine geçmesi halinde, en az bir ilçeyi haritadan silecek güce sahip olan 23 bin 660 kilogram TNT jandarma koruması altına alınırken Ankara’dan gelen uzmanlar TNT kalıplarını incelemeye aldılar. Yaklaşık, 23 bin 660 kilogram TNT ile bölgede bulunan 300 tona yakın fünyesi çıkartılmamış bomba, çevreye ve insanlara zarar vermeyecek şekilde imha ve tasnif çalışmalarını sürdüren ekibin, çalışmalarını da birkaç gün içerisinde sonuçlandırılacağı öğrenildi.

iha- hatay
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2004 Cumartesi 12:20:36
Güncelleme :31 Temmuz 2004 Cumartesi 12:24:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?