4
Mayıs
2024
Cumartesi
KUMLU - HATAY

Kumlu Genel Bilgi

Doğu Akdeniz Bölgesinde yer alan Kumlu, doğusunda Suriye, kuzeyinde Kırıkhan, batısında Antakya, güneyinde de Reyhanlı ile sınırlıdır.

Kumlu çevresinde tarih öncesi çağlara ait höyükler bulunmaktadır. Bunun dışında yörede antik çağlara ait kalıntılarla karşılaşılamamıştır.

Amik ovasının merkezi yerinde bulunan Kumlu 1945 yılından önce Amik gölünün istilası altında çeşitli sazlıklarla kaplı bataklık bir yerdi. 1945 yılında yerleşim yeri olarak tahsis edilmesinden sonra ilk olarak “ Camuzlar” tabir edilen dört beş ailenin gelip yerleşmesi ile “ Killik Köyü “ adı verilmiştir. Daha sonra çevrenin en büyük köylerinden Akkuyu, Gökçeoğlu ve Yeni Yapan köylerinde yaşayan topraksız vatandaşların Ağaların baskıları sonucunda buraya göç etmişlerdir.

Bataklığın 1947 yılında kurutulmasından sonra, yöre tarıma açılmış ve ürün yetiştirilmeye başlanmıştır. Bunun sonucu olarak da çevre köylerden göç hızlanmış, kısa zamanda burası ovanın en büyük köyü olmuştur. Bundan sonra Killik olan ismi değiştirilerek Kumlu olmuştur. 1991 yılında da İlçe durumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 14:56:32

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR