3
Mayıs
2024
Cuma
REYHANLI - HATAY
Belediye Sayfaları
Nufus
1.386.224
Yüz Ölçümü
5.403
İlçe Sayısı
12
Vali
Nufus
82.391
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
32
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Reyhanlı Genel Bilgi

Akdeniz Bölgesi'nde hatay iline bağlı bir ilçe olan Reyhanlı, doğu ve güneyinde Suriye, güneybatıda Altınözü, batıda Merkez ilçeleri, kuzeyde de Kırıkhan ve Kumlu ilçeleri ile çevrilidir. Hatay ilinin doğusunda yer alan ilçe topraklarının büyük bölümü geniş düzlüklerden oluşmuştur. Suriye sınırındaki dağlık alanlarla çevrili olan bu düzlük Amik Ovası'dır. Reyhanlı İlçesi, Amik ovasında kurulmuş ve ismini bu yöreye yerleşen bir Türkmen aşiretinden almıştır. Cilvegözü gümrük kapısına bu ilçeden geçilmektedir.

İlçe topraklarını Asi Nehri ile Afrin Çayı sulamaktadır. Asi Irmağı güneybatıda, Afrin çayı da kuzeyde doğal sınırı oluşturur.

İlçenin ekonomisi tarıma dayalı olup yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; arpa, buğday, pamuk, zeytindir. Az miktarda üzüm ve sebze de yetiştirilmektedir. İlçede dokumacılık gelişmiş olup, birçok çırçır ve dokuma atölyesi bulunmaktadır. Ayrıca Reyhanlı Kaplıcaları da ilçe ekonomisinde önemli yer tutmaktadır.

Reyhanlı'nın çok eskiye inen bir tarihi vardır. İlçe sınırları içerisinde Tel Cudeyde höyüğünde MÖ.6100 yıllarına kadar inen buluntularla karşılaşılmıştır. Yine aynı yerdeki Tel Aççana höyüğünde ise yerleşim MÖ.3300'e kadar inmektedir. Yöre Hitit yönetimine girmiş ve ardından burada yaşayanlar Hititler'e karşı bir birlik oluşturmuşlardır. Bu bilik tarihte bulunan en eski siyasi bir birliktir ve birliğin merkezi de yöredeki Kanula'dır. Amik Ovası'ndaki höyüklerden Reyhanlı sınırları içerisinde kalan Tel Aççana, Tel Cudeyde, Tainat ve Çataltepe'de 1930 ve 1948 yıllarında kazılar yapılmış, tarih öncesi çağlara ve Hititlere ait kalıntı ve buluntular ortaya çıkarılmıştır. Günümüzde ise Tel Kurdu höyüğünde kazılar devam etmektedir.

Reyhanlı İlçesi XVI.yüzyıl başlarına kadar Inta ismini taşıyordu. Osmanlıların yöreyi ele geçirmesinden sonra kentin ismi Reyhanlı olarak değiştirilmiştir.XIX.yüzyıl ortalarında Kıbrıs ve Kafkasya'dan gelen göçmenler buraya yerleştirilmiş ancak, bunların birbirleri ile çatışmaları üzerine Derviş Paşa buraya arabulucu olarak gönderilmiştir. Reyhanlı 1919'da Fransızların elinde bucak merkezi olarak yönetilmiş, 1939'da Türkiye'ye katıldıktan sonra İlçe konumuna gelmiştir. Ali Cevad, Reyhanlı'yı "Halep Vilayeti Merkez sancağının Harim kazasına bağlı bir nahiye olarak" tanımlamaktadır.

Reyhanlı'nın Gölbaşı Köyü'ndeki Gölbaşı Gölü doğal sit alanıdır. Reyhanlı'da Antakya-Cilvegözü-Reyhanlı yolu yakınındaki dağ eteklerinden kaynaklanan suyun önü setle kapatılarak göl haline getirilmiştir. Günümüzde antik sit alanı olan bu yer de turistik konumdadır.

İlçede höyükler dışında tarihi yapı olarak Yenişehir Gölü yakınındaki bir Roma hamam kalıntısı, Yenişehir Mahallesi'nde kesme taştan yapılmış Osmanlı değirmeni bulunmaktadır.


kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 14:58:01

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR