8
Mayıs
2024
Çarşamba
AKSU - ISPARTA
Belediye Sayfaları
Nufus
419.845
Yüz Ölçümü
8.951
İlçe Sayısı
13
Vali
Nufus
5.360
Yüz Ölçümü
426
Belediye Sayısı
14
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Köprüçay Kanyonu

Isparta Aksu ilçesinin 8 km. kuzeyindeki Anamas Dağları’nın güney yamacında bulunan Köprüçay Deresi Sorgun yaylasını geçtikten sonra Aksu kaynağının sularını da alarak Zindan Boğazına girer. Burada küçük şelaleler oluşturduktan sonra Aksu çayı ismini alır ve Zindan Boğzının güneyinden Aksu ile Yılanlı Ovasına açılır. Burada kanyonun suları çevreyi sulamaktadır. Bu sular çam ormanları ve yeşil kayalar içerisinde bir vadi oluşturur. Bundan sonra Belence Boğazının içerisinde birkaç yan dere ile Başak Dere’nin suyunu da alarak Kasımlar’a yönelir. Kasımlar’ın doğusunda Kartoz Çayı’yla birleşir ve buradan sonra adı artık Köprüçay Irmağı’dır. Kartoz Çayı’nın da desteğini alan Ayvalı Çayı, kalın kireçtaşlarını delmeye hazır bir potansiyel oluşturur. Bu nehir Kasımlar’ın güneyinden başlayarak Değirmenözü Köyü’ne kadar (12 km) sadece kireçtaşları içinde devam eder. Bu kesimde kendisinden 200-300 m. yüksekliğe ulaşan dar bir kanyon oluşturur.

Kanyon boyunca kanyonun iki tarafındaki yüksek kayalar yer yer birbirlerine yaklaşmakta ve yöre halkı tarafından kayalara “Öpüşen Kaya” ismi verilmektedir. Bundan sonra akan su Değirmenözü Köyü’nün güneybatısında bir menderes yaparak, tekrar güneye yönelir ve ikinci kanyona girmektedir. Bu kanyonun uzunluğu 1,5 km.dir. Bu kısa kanyondan sonra nehir kıvrımlar çizerek, adacıklar oluşturur, Çaltepe güneyine kadar; yaklaşık 15-20 km, yöre halkının “Uyuyan Su” dedikleri durgun su şeklinde akar. Çaltepe güneyinden tekrar karbonatlı kayaçlar içerisine giren su Oluk Köprü’ye kadar dar ve derin bir kanyon daha oluşturur. Bu kanyonun haritadaki uzunluğu 15 km.den daha fazladır.

Çevre köylülerinin anlattığına göre bu kesimde 60 m.ye varan şelaleler ve zaman zaman nehirin kayalar altında kaybolduğu alanlar olduğu belirtilmektedir. Köprüçay Antalya Serik yakınlarında Akdeniz’e dökülür.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 18:53:23
Güncelleme :31 Mayıs 2009 Pazar 17:19:08

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR