30
Mayıs
2024
Perşembe
ATABEY - ISPARTA

Atabey'de ekonomi

İlçemizin ekonomisi, kuruluşundan bu yana tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.

D.S.İ. tarafından yaptırılan ve devamlı olarak yenileme ve genişletme çalışmaları sürdürülen tesislerle Eğirdir gölünden pompalanmakta olan su ile ovada; elma, kiraz, ceviz, üzüm gibi meyve; domates ve biber gibi sebze ve kavak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayrıca, 1994 yılında faaliyete geçen Okuf Göleti ile meyve üretiminin artması beklenilmektedir.

1998 yılında Atabey Kaymakamlığı öncülüğünde merkezi Atabey’ de olan “Atabey Sulaması Sulama Birliği” adı altında yeni bir birlik kurulmuş, bu birlik vasıtasıyla sulamadaki dengesizlikler ve problemlerin çözümü amaçlanmaktadır.

İlçemizdeki toplam tarım arazisi 8.479 hektar olup, bunun 4.006 hektarı sulanmaktadır. Toplam tarım arazisinin 2301 hektarı tarla, 1502 hektarı sebzelik, 1104 hektarı nadas ve 1348 hektarı da kullanılmayan arazidir.

İlçe sınırları içerisinde bulunan salça ve elma suyu fabrikaları, yetiştirilen ürünlerin pazarlanması sorununu ortadan kaldırmıştır. Özellikle salça fabrikası kurulduktan sonra sanayi tipi domates yetiştiriciliği hızla artmıştır. Tarla şartlarında sofralık hibrit sırık domates yetiştiriciliği de gelişmektedir.

Atabey İlçe merkez ve köylerinde 1998-1999 yıllarında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının destekleri ile 35 adet sera kurulmuş, bu seraların kurulması ile örtü altı tarımın yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Bu seralarımızda erken ilkbahar ve geç sonbahar için domates, hıyar, biber, marul, soğan gibi ürünlerle yaz ayları içinde kesme çiçekçilik (Karanfil yetiştiriciliği) yapılmaktadır. İlçede 2001 yılında İlçeye bağlı Kapıcak köyünde kurulan serada S.Y.D. Vakfı desteği ile kekik fideleri yetiştirilip çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Ayrıca İl Özel İdare Müdürlüğü desteği ile Bilgisayarlı Erken Uyanı Sistemi kurularak hastalık çıkışları zamanında çiftçilerimize bildirilerek önlemler alınmaktadır. Bunların dışında 2002 yılında çiftçilerimize dağıtılmak üzere kekik projesi hazırlanmıştır.

İlçemizde S.Y.D.Vakfı kaynaklı Koyunculuk ve Hindi yetiştiriciliği projeleri hazırlanmış, 2002 yılında çiftçilerimize dağıtımı yapılacaktır.

İlçede 1790 büyükbaş, 16700 küçükbaş hayvan bulunmaktadır. 2000 yılında 2 ton mısır 3 ton fiğ ve 500 kg yonca tohumu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı desteğiyle alınmış ve çiftçilerimize dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca aynı vakıfça 1500 adet Ceviz,1500 adet vişne 1000 adet kiraz, 600 adet şeftali fidanı alınarak çiftçilerimize dağıtımı yapılmaktadır.



İlçemizde Sanayileşme, özellikle 1970 yılından sonra hız kazanmıştır. Isparta’ya yakınlığı ve arazinin uygunluğu sonucunda, İlçemiz fabrika sahası haline gelmiştir. Atabey’ de bulunan sanayi kuruluşlarından başlıcaları şunlardır.

Gül Birlik İslamköy Gülyağı Fabrikası : İlçemizde ve çevre de toplanan gül çiçeklerini işlemek üzere kurulan fabrika mevsimlik olarak çalışmakta olup, kapasitesi 80 ton gül çiçeğidir.

Sema Makina Halı Fabrikası : İlçemizde 1978 yılında işletmeye açılan, Fabrika Mayıs 1999 ayından itibaren faaliyetini durdurmuştur.

Ayes Çelik Hasır Fabrikası : Fabrikada modern inşaat sektörünün yeni bir unsuru olan beton çelik hasırı imal edilmektedir. Fabrikanın günlük kapasitesi ortalama 40 ton olup, Fabrikada sezon içerisinde 50, sezon dışında 30 dolayında işçi çalışmaktadır.

Puccinelli Elmataş A.Ş. : Atabey ve İslamköy arasında özellikle elma ve sebzelerin değerlendirilmesi amacı ile kurulan ihracata yönelik bir tesistir. Entegrasyonları elma, biber ve domates kurusu ile elma unudur. İşletme kapasitesi günde 150 tondur. Fabrikada sezon içerisinde 400, sezon dışında 6-10 dolayında işçi çalışmaktadır.

Elma – Su A.Ş : Elmataş A.Ş.’ nin bitişiğinde bulunan bu fabrikada Elma ve Vişne türü meyvelerin su ve konsantreleri üretilmektedir.

Elça Salça Fabrikası : Elma-Su A.Ş. ye ait fabrika sahasında 1997 yılında kurulan bir fabrikadır. Fabrikada domates salçası ve elma püresi üretilmektedir. Günlük üretim kapasitesi domates için 500, elma için 200 tondur. Fabrikada sezon içinde 210, sezon dışında 60-70 dolayında işçi çalışmaktadır

Atabey Belediyesi Çakıl Kırma ve Hazır Beton Tesisleri : Tesislerde T.S.706 ya ve Avrupa beton standartlarına uygun T.S.E. belgeli gronoülometrik malzeme ile T.S. 11222 ye uygun T.S.E. belgeli hazır beton üretilmektedir. Hazır beton ünitesi bilgisayar kontrollü olup, günlük 1000 M3 kapasitelidir.

Isparta’ da Burdur ve inşaatlarında kullanılmakta olan kum-çakıl, hazır beton ve hazır beton malzemeleri, tesislerce büyük ölçüde karşılanmaktadır.

Kalemaden Kalker Ocağı : İlçemiz Kapıcak köyü Gökyatıkbaşı mevkiinde Eylül-1998 ayında İşletmeye açılan tesiste Isparta organize sanayi bölgesinde kurulan Kalekim Seramik yapıştırıcısı fabrikasında işlenmek üzere T.O.221 ruhsat nolu kalker üretimi yapılmaktadır. İşletme merkezi Çanakkale ili Çan İlçesinde bulunan Kalemaden endüstriyel hammadde Sanayi ve Ticaret A.Ş. ne aittir.

İslamköy Soğuk Hava Tesisleri : İl Özel İdaresi ile İslamköy Belediyesinin ortaklığı ile yapımı tamamlanan tesis 3500 ton kapasiteli olup, 1992 yılında faaliyete geçmiştir.

Ayrıca, Atabey ve İslamköy Belediyelerine ait 150 şer ton kapasiteli 2 adet soğuk hava deposu ile İlçe Merkezinde özel sektöre ait 500 ton kapasiteli 1adet soğuk hava deposu vardır.

İlçemizde tarımsal amaçlı 4 kooperatif mevcut olup, bunlar;

(1)- 176 sayılı Atabey Gül ve Gülyağı, Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi.

(2)- 174 Sayılı İslamköy Gül ve Gülyağı, Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi.

(3)- İslamköy Tarım Kredi Kooperatifi.

(4)- Atabey, Bayat, Harmanören, Kapıcak ve Penbeli Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi.

İlçemizde Banka olarak 1 adet T.C. Ziraat Bankası Atabey Şubesi bulunmaktadır.

atabey.gov.tr
Yayın Tarihi : 13 Mart 2008 Perşembe 11:45:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat şahin IP: 88.249.68.xxx Tarih : 1.07.2008 10:07:46

kekık uretmek ıstıyom yardım talebime cevap ararım 05428426672