2
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİRDİR - ISPARTA
Nufus
419.845
Yüz Ölçümü
8.951
İlçe Sayısı
13
Vali
Nufus
39.064
Yüz Ölçümü
1.414
Belediye Sayısı
29
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Eğirdir Kalesi

Isparta Eğirdir ilçesinde bulunan kale, Eğirdir Gölü’ne uzanan yarımada üzerinde kenti üç yandan kuşatmaktadır. Eğirdir Kalesi’nin yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Çeşitli dönemlerde onarılan kale ve surlarının büyük bir kısmı Bizans döneminden kalmıştır. Timur’un Eğirdir’i istilası sırasında kale büyük ölçüde zarar görmüş, Hamidoğulları ve Osmanlılar döneminde onarılmıştır. Günümüze gelen kale kitabesi:

“Allah-ü müfettihü-l ebvab 
Âmmere hazihi-l imareti-l mübareket-ü bi emri-l emiri-l âzam-ı Felekü-d dünya veddin-i E’âzzallah-ü ensareh-u fi senet-i seb’a ve sablâ miete 707”.

Kitabenin Türkçe’si:

“Bütün kapıların fâtihi Allah-ü Zülcelaldir. Din ve dünyanın meliki Feleküddin emir-i azam’ın emriyle şu mübarek imaret tamir edildi. Allah-ü Zülcelal yardımla-aziz etsin. H.707 (1307)”.

İç ve dış kale olmak üzere iki ayrı bölümden meydana gelmiştir. İç Kale ilk defa Lydialılar tarafından yapılmış, daha sonra Sultan I.Alaeddin Keykubat zamanında onarılmıştır. Ardından Hamidoğulları döneminde Hamidoğlu Ali Bey tarafından bir kez daha onarılan İç Kale günümüze kısmen yıkılmış olarak gelebilmiştir. Bununla beraber, İç kale’nin 10-15 m. yüksekliğindeki sur duvarlarından bazıları ayaktadır. Kalenin kaide ve taban taşlarının eski olduğu daha sonraki onarımlarda üzerlerinin tuğla ve moloz taşlarla yenilendiği görülmektedir. Yarım daire ve altıgen şekildeki burçlar kale duvarlarını daha da sağlamlaştırmıştır. İç kale’nin dıştakinden daha yüksek iki kemerli girişi vardır.

Bugünkü Eğirdir çarşısında Dış Kale’nin kapısı ile duvarlarının bir kısmı ayaktadır. Bunun yanı sıra Dündar Bey Cami ve Medresesi’nin doğu duvarları da kalenin dış duvarlarıdır. Günümüze gelebilen yazıtlardan Dış Kale duvarlarının sonraki yıllarda onarıldığı anlaşılmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.isparta.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 18:38:12
Güncelleme :31 Mayıs 2009 Pazar 21:48:13

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR