30
Nisan
2024
Salı
KEÇİBORLU - ISPARTA
Belediye Sayfaları
Nufus
419.845
Yüz Ölçümü
8.951
İlçe Sayısı
13
Vali
Nufus
16.131
Yüz Ölçümü
565
Belediye Sayısı
15
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Keçiborlu Genel Bilgi

Akdeniz Bölgesi’nde, Isparta İli’ne bağlı bir ilçe olan Keçiborlu, Batı Torosların kuzey uzantılarında yer almakta olup, doğusunda Isparta Merkez ilçesi, güneyinde Burdur Gölü, kuzeyinde Gönen ve Uluborlu ilçeleri ve batı ve kuzeyi Afyon İlinin Dinar ve Başmakçı ilçeleriyle çevrilidir. İlçe toprakları, Isparta’nın batı kesiminde İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgeleri arasındaki engebeli geçiş alanındadır. Kuzeydoğudan Karakuş, güneybatıdan Söğüt, doğudan da Kapı Dağlarının uzantıları ilçe topraklarını engebelendirir. İlçenin en yüksek yeri, 1890 m. ile Akdağ’dır. Bu dağların ortasında da oldukça geniş bir plato alanı bulunmaktadır. İlçenin güney ve güneydoğusunda, Kılıç, Senir ve Gümüşgün ovaları vardır. İlçe toprakları su yönünden oldukça fakir olup, yalnızca yaz aylarında kuruyan küçük akarsular bulunmaktadır. İl merkezine 40 km. uzaklıktaki ilçenin denizden yüksekliği 1.010 m.dir. Yüzölçümü 562 km2, toplam nüfusu 20.474’tür.

Keçiborlu, Akdeniz Bölgesinde bulunmasına rağmen kışlar kurak, soğuk ve sert, yazları ise sıcak ve kurak geçmektedir. Genellikle yağışlar kış ve bahar aylarındadır. Yıllık yağış ortalaması 615 mm.dir. Önemli akarsuyu olmamasına karşın 1986-1989 yılları arasında yapımı gerçekleştirilen bir göleti vardır.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve halıcılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler; buğday, arpa, şekerpancarı, kekik, yem bitkileri, ve elmadır. Meyve ve sebzecilik de yapılmaktadır. Az miktarda patates, soğan, baklagiller ve armut yetiştirilir. Ayrıca gül ve bağcılık da yapılır. Hayvancılıkta Sığır,koyun ve kıl keçisi üretilir ve bunlar canlı hayvan ticaretine yöneliktir. Buna yönelik et, süt, deri, yapağı ve kıl üretimi ve arıcılık da yapılmaktadır.Yaygın olarak da halı ve kilim dokumacılığı yapılmaktadır. İlçe topraklarında kükürt yatakları bulunmaktadır. Bunlar Keçiborlu Kükürt İşletmesince üretilmektedir.

Keçiborlu ilçesi sınırlarında Keçiborlu Höyük (Dörtyol) ve Kılıç Höyük’de (Kılıç) yapılan araştırmalar, yöredeki ilk yerleşimin Tunç Çağı’na (MÖ.3000-1200) kadar indiğini göstermektedir. Hitit kaynaklarında yöreden Pitaşşa olarak söz edilmesi, Hititlerin bu bölgeye kadar indiğini de göstermektedir. Frigler (MÖ. 750-690), Lydialılar (MÖ. 690-547) ve Persler (MÖ. 547-334), Makedonyalılar (MÖ.334-323), Seleukoslar, Pergamon Krallığı yöreye hakim olmuştur. Seleukoslar MÖ. l88’de Roma ordusuna yenilerek, Apameia (Dinar) Barışını imzalamış ve Toroslara kadar olan kısımdan çekilmişlerdir.

Bundan sonra bölge Romalılar tarafından Pergamon Krallığına bırakılmıştır. Pergamon Kralı III.Attalos’un vasiyeti üzerine burası da çevre ile birlikte Romalılara verilmiştir. Romalılar çevredeki diğer yerleşim yerleri ile birlikte Keçiborlu’yu da MÖ.102-49 yılları arasında önce Kilikia Eyaletine daha sonra da Asia Eyaletine bağlamışlardır. MÖ.39 yılında Galat Kralı Amyntas’ın kontrolüne giren bölge MÖ.25 yılına kadar bu durumda kalmış, daha sonra Galatia Eyaleti içine alınmıştır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra yöre Bizanslılarla Selçuklular arasında sık sık el değiştirmiştir. II.Kılıç Arslan zamanında 1176’da yapılan Miryakefalon Savaşı’ndan sonra Keçiborlu ve civarı Selçuklu egemenliğine girmiştir. Isparta ve çevresinin 130l yılında Hamitoğulları Beyliği hakimiyetine girmesinden sonra ikiye ayrılan Beyliğin, Dündar Bey’in payına düşen bölümde Keçiborlu da bulunmakta idi. Merkezi Uluborlu olan Hamidoğlu Beyliği bünyesinde Keçiborlu bucağı olarak İlyas Bey zamanında Gönen’e bağlanmıştır. İlyas Beyin oğlu Kemaleddin Hüseyin Bey de 1380 yılında Osmanlı Padişahı I. Murad ile yaptığı anlaşma ile Osmanlılara bırakılmıştır.

Keçiborlu, tarih boyunca Eudoxiopolis, Keçik-Borlu, Kiçi-Borlu isimleriyle anılmıştır. Keçiborlu’nun 1478-1501 tahrir kayıtlarında nahiye, 1522 ve 1568 tarihlerinde kaza, Katip Çelebi’nin “Cihannüma”sında kaza olduğu belirtilmiştir.

Keçiborlu adının nereden geldiğine dair bazı söylentiler bulunmaktadır. Keçiborlu’ya gelip yerleşenlerin Niğde’nin Bor ilçesinden geldikleri, bunların bir kısmının Uluborlu’ya yerleştikleri, Keçiborlu’ya yerleşenlerin ise buraya küçük borlu anlamına gelen “Kiçiborlu” adını verdikleri ifade edilmektedir. Ayrıca bölgenin kırık, küçük tepeciklerden meydana gelen arazi yapısına atfen küçük taşlık yer manasına gelen “Kiçiborlu” adının verildiği de ifade edilmektedir. Daha sonraları bu isim Keçiborlu olarak değiştirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.keciborlu.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 23:15:03

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR