2
Mayıs
2024
Perşembe
AFŞİN - KAHRAMAN MARAŞ
Nufus
1.004.414
Yüz Ölçümü
14.327
İlçe Sayısı
10
Vali
Nufus
84.786
Yüz Ölçümü
1.387
Belediye Sayısı
57
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Afşin Genel Bilgi

Eshab-ı KehfGüneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Kahramanmaraş’ın ilçesi olan Afşin’in kuzeyinde Sivas, batısında Kayseri, doğusunda Elbistan, güneyinde de Göksun ilçeleri bulunmaktadır. Afşin, Güneydoğu Torosların kuzey uzantılarından Binboğa Dağının eteklerinde, Elbistan Ovası’nın da batısında kurulmuştur. İlçenin kuzey ve doğusunu oluşturan, doğuya gidildikçe alçalan bu platonun kalkerli bir doğal yapısı bulunmaktadır. Bu yüzden de bitki örtüsü oldukça zayıftır. İlçenin güneydoğusunu kaplayan Afşin Ovası ise, aynı zamanda K.Maraş’ın en verimli topraklarıdır. Bu ovayı Ceyhan Nehri’nin kolları sulamaktadır. Deniz seviyesinden 1.230 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 1.387 km2 olup, toplam nüfusu 112.823’tür.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Afşin ovasının verimli topraklarında şeker pancarı, ay çiçeği, patates, meyve, fasulye yetiştirilmektedir. Ayrıca Antepfıstığı üretimi de yetiştirilmektedir. Afşin devlet Üretme İstasyonunda meyveciliğin geliştirilmesi sağlanmaktadır. Hayvancılıkta sığır, koyun yetiştirilir.

Afşin Ovası’nda düşük kaliteli linyit yatakları bulunmaktadır. 1975’te Afşin ile Elbistan ilçeleri arasında Elbistan-Afşin Termik Santrali kurulmuştur.

Afşin’in MÖ.4000 yıllarına kadar inen bir tarihi olduğu, yörede yapılan Prof.Dr.Kılıç Kökten’in yapmış olduğu kazı ve araştırmalardan anlaşılmaktadır. Bugünkü ilçe merkezinin 20 km. kuzeyinde Tanır Köyü’nde eski bir yerleşimin izleri ile karşılaşılmıştır. Hitit, Asur, Pers, Makedonya, Roma ve Bizanslılar yöreye egemen olmuşlar, zaman zaman da Arap akınlarına uğramıştır. Roma döneminden su yolları, duvar kalıntıları Tanır Köyü’nde günümüze kadar gelebilen eserlerdir. İlçeye 35 km. uzaklıktaki Kaşanlı Köyü’nde bulunan kaya kabartması ve şapel Bizans döneminden kalmadır. Roma ve Bizans dönemlerinde Arabisus ismi ile tanınan Afşin’e Selçuklular yerleşmiş ve günümüze ulaşan bazı yapıları da bunu kanıtlamaktadır. Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Seferi sırasında 1514’te, Dulkadiroğulları beyliğini ortadan kaldırmasından sonra 1515’te Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde Efsus ismi ile tanınmıştır.

Hurman KalesiI.Dünya Savaşı sırasında önce İngilizlerin, ardından da Fransızların işgaline uğramıştır. Yerel milis teşkilatı Fransızlarla ve onların yanında yer alan Ermenilere karşı savaşmıştır. Lozan Antlaşmasından sonra, Fransızlar burasını terk etmişlerdir. Cumhuriyet döneminde Elbistan’a bağlı bir bucak olan Afşin 1944’te ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler; Hurman Kalesi,Tilavşin Kalesi,Eshab-ı Kehf Külliyesi ile Danişmentlilerden Pir Alioğlu Muhammet’in yaptırdığı Ulu Cami (1570), Dedebaba Türbesi önemli tarihi eserlerdir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.kahramanmaras.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 14:31:51

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR