7
Mayıs
2024
Salı
ANDIRIN - KAHRAMAN MARAŞ
Belediye Sayfaları
Nufus
1.004.414
Yüz Ölçümü
14.327
İlçe Sayısı
10
Vali
Nufus
40.915
Yüz Ölçümü
1.178
Belediye Sayısı
53
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Rıfatiye Kaleleri

Kahramanmaraş Andırın ilçesi, Çokak Köyü’nün 6 km. güneybatısında, Rıfatiye Köyü’nde iki karakol kalesi bulunmaktadır. Bu kaleler plan olarak oldukça basit olup, Andırın’dan Kilikya bölgesine inen yolları korumak amacı ile yapılmıştır. Bunlardan birinci Rıfatiye Kalesi yolun doğu kanadına paralel dağların eteğinde, kayalıkların üzerinde kurulmuştur.

Birinci Rıfatiye Kalesi’nin üç kulesi ve girişi ayakta bulunmaktadır. Yapımında kireçtaşı ve moloz taş kullanılmıştır. Kalenin girişi güneybatısında olmasına rağmen günümüze bununla ilgili herhangi bir iz gelememiştir. Kalede daha çok doğal kayalardan yararlanılmıştır. Bu duvarların üzerindeki kuleler iki katlı olup, doğu yönünde bir kapısı ve kapının arkasında da kubbeli bir mekan bulunmaktadır.

İkinci Rıfatiye Kalesi, Rıfatiye Köyü’nün kuzeybatısında tepe üzerinde, önünden geçen yolu kontrol eden bir karakol kalesidir.Roma döneminde MS.II.yüzyılda yapılmış olup, Bizans döneminde de kullanılmıştır.

Kale bulunduğu tepenin etrafında köşeli bir plan şekli göstermesine rağmen çok harap olduğundan planını tam çıkarmak mümkün olamamıştır. Kalenin yapımında moloz taş, kireçtaşı ve yer yer de kayalardan yararlanılmıştır. Güneybatısında kare şeklinde kule kalıntıları görülebilmektedir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 16:42:55
Güncelleme :12 Haziran 2009 Cuma 13:49:26

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?