24
Nisan
2024
Çarşamba
ÇAĞLAYANCERİT - KAHRAMAN MARAŞ

Çağlayancerit Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgeleri arasında, Kahramanmaraş iline bağlı bir ilçe olan Çağlayancerit, kuzeyde Elbistan, güneyde Pazarcık, doğuda Adıyaman ili, Gölbaşı ilçesi batıda Kahramanmaraş ile çevrilidir. İlçe toprakları dağlık bir arazi yapısına sahiptir. Tarıma elverişli ova ve düzlükler çok azdır. Çağlayancerit merkez ilçenin kuzeydoğusunda kalan Öksüz Dağının kuzeyi ile Engizek Dağının güneyinde kalan oldukça geniş bir vadide kurulmuştur.

İlçe, yer yer Akdeniz ikliminin etkisinde kalmakla beraber karasal iklim hüküm sürer. Kışları oldukça soğuk ve yağışlı, yazları sıcak geçer.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarıma elverişli topraklarının azlığı nedeniyle kısıtlı miktarda arpa, buğday, nohut ve ayçiçeği yetiştirilir. Yaylalarda büyük ve küçükbaş hayvan yetiştirilmektedir.

Çağlayancerit’te arkeolojik ve yüzey araştırması yapılmadığından ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu bilinmemektedir. İlçenin ismini, Oğuzların Ceritoğulları kolundan aldığı sanılmaktadır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Oğuzların Ciritoğulları kolundan bir boyun buraya yerleştiği söylenmektedir. Yöredeki akarsuların ve çağlayanların bol olmasından ötürü de bu Oğuz boyları tarafından yöreye Çağlayancerit ismi verilmiştir. Eski çağlarda ormanlık bir alan olan bu yerleşime ait temel izleri ile karşılaşılmıştır. Ancak günümüzde bu ormanlık alandan pek bir iz kalmamıştır.

İlçede tarihi eser olarak; merkezdeki camiden başka herhangi bir yapı bulunmamaktadır. Bu caminin hangi tarihte ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, Çağlayancerit Mal Müdürlüğü Web sitesinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 14:37:29

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR