18
Mayıs
2024
Cumartesi
ELBİSTAN - KAHRAMAN MARAŞ

Afşin-Elbistan için rüşvet pazarlığı

 

 

 Enerji Bakanlığı'nda başlatılan operasyonun perde arkası bilgilerine ulaştı. Operasyonun ilk ayağı olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) yolsuzlukları içinde Afşin-Elbistan Termik Santralı'nın rehabilitasyonu için açılan ihalenin de bulunduğu ortaya çıktı. İhalede gözaltında bulunan Ezgi İnşaat'ın sahibi İbrahim Selçuk'un kazanması için çaba harcandığı ve rüşvet pazarlığı yapıldığını telefon kayıtları ve evraklarla belirlendi.

İKİ AYRI DOSYA:

Operasyon kapsamında iki ayrı dosya bulunduğu belirtilirken, Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma A.Ş'deki (BOTAŞ) yolsuzluğun Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı yapım ihalesi ile ilgili olduğu anlaşıldı. İncelemenin EÜAŞ'tan başladığı, telefon kayıtlarında işadamı İbrahim Selçuk üzerinden BOTAŞ'taki usulsüzlüğe uzanıldığı kaydedildi.

ÖNCE İHBARLAR GELDİ:

Operasyon adım adım şöyle ilerledi: Geçen yılın ilkbaharında Enerji Bakanlığı yönetimine EÜAŞ ihaleleriyle ilgili yolsuzluklar yapıldığı ihbarları gelmeye başladı. Tek tek ihale ve isim içermeyen ihbarlar için ilk başta birşey yapılamazken, ihbarların somutlaşması ve farklı odaklardan aynı ihbarların gelmesi üzerine harekete geçildi. Kurum içinde yapılan araştırmada ihale komisyonları üyelerine baskı yapıldığı iddiaları ile karşılaşıldı.

BAŞLANGIÇ 8 TEMMUZ:

Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu, 8 Temmuz 2004'te konuyu incelemeye aldı. Tüm işlemlerle ilgili iddialar nedeniyle tarama yoluyla teftiş gerektiğinden, yapılan tüm ihaleleri inceleme işleminden daha iyi sonuç alınması için teknik takibe (telefon dinleme) başvurulması kararı alındı. Bu aşamada savcılık ve emniyet işin içine girdi. Bu ortak incelemede, EÜAŞ yönetiminin, bazı şirketlerle çok yakın ilişki içinde bulunduğu, değerli hediyeler alındığı, hediyeleri veren şirketlerin istekleri doğrultusunda ihalelerde değişikliğe, hatta iptale gidildiği, bu şirketlerin ihaleleri alması için yönlendirmede bulunulduğu, evrak işlemlerinde düzeltmeler yapıldığına dair somut emarelere ulaşıldı. Telefon kayıtları tüm bu emareleri destekledi.

AFŞİN VE ÖZLÜCE:

İnceleme bütünüyle AKP'nin getirdiği EÜAŞ yönetiminin çalıştığı döneme odaklandı. Usulsüzlükler kapsamında santral işletme, hizmet alım, bakım gibi dört-beş kalemdeki çok sayıda ihale bulunurken; bunların en önemlilerinden birini Afşin-Elbistan Termik Santralı'nın rehabilitasyonu ihalesi oluşturdu. Hidroelektrik santrallar içinde de Özlüce Barajı'nın bulunduğu öğrenildi. Ulaşılan bilgilere göre, Afşin-Elbistan Santralı ihalesinde EÜAŞ Genel Müdürü Önder Piyade ve Genel Müdür Yardımcısı Servet Üst'ün başında bulunduğu EÜAŞ kadrosu, ihaleyi İbrahim Selçuk'un firmasının alması için yönlendirmede bulundu. Bu çabaya karşılık olarak ödenecek rüşvet için yapılan pazarlık telefon kayıtlarıyla ispatlandı. Buna karşın ihale tamamlanamayarak iptal edildi.

TELEFON BOTAŞ'A UZANDI:

Bu süreç içinde verilerin olgunlaşması beklenirken, elde edilen telefon kayıtları BOTAŞ'a bir kapı açtı. Yine işadamı İbrahim Selçuk üzerinden kurulan bağlantı ile Genel Müdür Yardımcısı Fuat Celepci'ye ulaşıldı. İddiaların öncelikle geçmiş dönem uygulamalarına odaklandığı belirtilirken, soruşturma kapsamında geçen aylarda yapılan Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı yapımı ihalesi öne çıktı. Bu ihaleye giren Fernas İnşaat'ın sahibi Muzaffer Nasıroğlu da, gözaltındaki isimler arasında bulunuyor. Söz konusu ihale, Celepci'nin son dönemde üzerinde çalıştığı en önemli konuyu oluşturuyordu. İncelemenin tesadüfen BOTAŞ'a uzanmasıyla operasyon için iki ayrı dosya ortaya çıktı.

Enerji bürokratlarına kadın da göndermişler

ENERJİ
Bakanlığı'ndan başlatılan rüşvet operasyonunda, büyük firmaların bürokratlara rüşvet olarak kadın gönderdikleri belirlendi. İstanbul'daki en lüks otellerde tüm masrafları karşılanan bürokratların rüşvet teslimatı yapıldıktan sonra da gönüllerinin hoş tutulduğu anlaşıldı. Yaklaşık altı aydır operasyona dahil olan bürokrat ve işadamlarını teknik takip altına alan polis, rüşvet paralarının İstanbul'daki büyük otellerde teslim edildiği belirledi. Bu çerçevede, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, savcılık aracılığıyla telefon dinlemeleri yaptı. Telefon konuşmalarında, bürokratlara para ve kıymetli hediyenin yanı sıra kaldıkları otellerde hayat kadını gönderildiği anlaşıldı. Bu kadınlardan alınan bilgiler de operasyonun geliştirilmesinde önemli katkı sağladı.

TAKILAR BULUNDU:

Bu arada önceki gece sabah 06.30'da başlayan rüşvet operasyonunda bürokratlar da evlerinden toplandı. Enerji Bakanlığı'ndaki odaları da aranan bürokratların hediye olarak çok değerli olduğu bilinen Rolex marka saat ve kartvizit iliştirilmiş pırlanta yüzükler bulundu. Ayrıca, işadamlarının ofislerinde CD'ye kaydedilmiş önemli görüntülere de ulaşıldığı ve incelendiği bildirildi.

OTEL GÖREVLİLERİ ŞAHİT:

Operasyon kapsamında rüşvete tanıklık eden Swiss Otel'in üç görevlisinin de ifadesine başvuruldu. Otel görevlileri Ayşen Akar, Onur Alkan ve İlknur Demirel tanıklık için ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar. Otel çalışanlarının, kat görevlileri oldukları ve para alışverişi ile kadın gönderilmesine şahit oldukları bildirildi.

İKİSİNDE DE VAR:

Operasyon kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nce gözaltına alınanların sayısı 15'e ulaştı. Operasyon kapsamında dün CHP'den AKP'ye 2003 yılında transfer olan Batman Milletvekili Mehmet Nezir Nasıroğlu'nun amcaoğlu Muzaffer Nasıroğlu da gözaltına alındı. Nasıroğlu'nun sahibi bulunduğu Fernas İnşaat, BOTAŞ'ın Yunanistan Doğalgaz Hattı yapım ihalesine katılan şirketlerden biriydi. Nasıroğlu, gözaltına alınışının hem söz konusu BOTAŞ ihalesi, hem de EÜAŞ'taki çalışmalarıyla ilgili olduğu öğrenildi.

4 gün ek gözaltı süresi alındı

ENERJİ
operasyonu kapsamında gözaltına alınan şiret sahibi sayısı Cemil Kazancı'nın Aksa, İbrahim Selçuk'un Ezgi İnşaat'ı ile birlikte üçe çıktı. İbrahim Selçuk'un sekreteri Demet Göktaş da gözaltına alındı. Önceki gün gözaltına alınan EÜAŞ Genel Müdür Vekili Önder Piyade, Genel Müdür Yardımcısı Servet Üst, BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Fuat Celepci'nin de aralarında bulunduğu isimler için dört günlük ek gözaltı süresi alındı. Gözaltına alınan bürokratlar arasında EÜAŞ'tan daire başkanı Fuat Kutsal ile bölge müdürü Mesut Dal'ın da bulunduğu, Enerji Bakanlığı'ndan bir danışmanın da tanık olarak gözaltında olduğu bildirildi. Ayrıca Necati Altın'ın da gözaltında olduğu öğrenildi. 


hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2005 Cuma 10:10:07
Güncelleme :3 Haziran 2005 Cuma 12:28:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
abidin demir IP: 88.232.143.xxx Tarih : 27.11.2007 14:59:21

selamlar tüm okurlara k.maraş afşin ilçesi karagöz köyünde ikamet etmekteyim bildiğim tek şey varsa benin arkadaşlarımın ve bütün bölge halkının bu termik santrelleri tarafından madur kalası neden her türlü sorununu bizim çektiğimiz hslde evime sadece 4 km uzaklıkta bulunan zehir saçan fabrikada bize ekmek yoooooooookkkkkk saygılarımla