8
Ekim
2024
Salı
ELBİSTAN - KAHRAMAN MARAŞ
Nufus
1.004.414
Yüz Ölçümü
14.327
İlçe Sayısı
10
Vali
Nufus
129.379
Yüz Ölçümü
2.547
Belediye Sayısı
75
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Mezar Şapelleri

Kahramanmaraş Elbistan ilçesi Turunçlu Köyü’nün bulunduğu vadide mezar şapelleri, bir takım konutlar ve sarnıçlara rastlanmıştır. Turunçlu Köyü’nde bulunan şapeller iyi bir durumda günümüze ulaşabilmiştir. Bunlardan 1 numaralı şapelin giriş alınlığı üzerinde kabarmalar bulunmaktadır. Bu kabartmalarda yan yana kadın ve erkek figürleri işlenmiştir. Girişin yanlarında birer sütun olup, buradan basamaklarla şapelin içerisine girilmektedir. Şapelin iç kısmı yanlara ve ileriye doğru genişlemektedir. Ayrıca buradaki duvarlara nişler açılmıştır. Şapel içerisinde bezeme ile karşılaşılmamıştır.

Bu şapelin yanında bulunan ve 2 numaralı şapel olarak anılan şapel ile 1 numaralı şapel aynı şekilde, aynı plan düzeninde yapılmıştır.

Elbistan ilçesine 20 km. uzaklıkta bulunan Ufacıklı Köyü’nde de üç Bizans şapeli ile karşılaşılmıştır. Bu şapeller günümüze oldukça iyi durumda gelebilmiştir. Bunlardan 1 numaralı şapelin içerisine girişten sonra merdivenlerle inilmektedir. Şapelin köşeleri yivli kabarmalı, duvara bitişik yarım sütunlarla çerçeve içerisine alınmıştır. Bu sütunlar Bizans sanatının en belirgin örnekleri olan akantus yapraklı başlıklara sahiptir. Şapelin yan duvarlarında ve girişin karşısına rastlayan duvarda nişler bulunmaktadır. Bu şapel içerisinde de bezeme ile karşılaşılmamıştır.

Ufacıklı Köyü’ndeki 2 numaralı şapel diğer iki şapelden daha geniştir. Girişten sonra ulaşılan en son oda altıgen planlı olup, bu odanın köşelerine de duvarlara bitişik yarımşar sütunlar yerleştirilmiş ve böylece giriş belirtilmiştir. Diğer şapellerden farklı olarak, dışarıya açılan bir penceresi vardır. Buradaki diğer şapel (3.numaralı şapel) 1 ve 2 numaralı şapellere plan düzeni olarak benzemektedir. Girişte duvara bitişik akantus başlıklı ikişer sütun bulunmaktadır. Ayrıca giriş alınlığı üzerinde diğer şapellerde görülmeyen, Geç Roma veya Erken Bizans döneminde sık sık kullanılmış olan kartal motifi kabartma olarak işlenmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 14:25:46

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR