17
Mayıs
2024
Cuma
ELBİSTAN - KAHRAMAN MARAŞ

Afşin-Elbistan'da 9 milyar dolarlık şok

Danıştay 10'uncu Dairesi, dört üniteden oluşan Afşin- Elbistan Termik Santrali'nin, A ünitesinin işletme hakkı yoluyla 20 yıllığına ERG-Verbund Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye devredilmesine vize verdi. Karar, sektörde bomba etkisi yarattı. Bu devir sonucunda Hazine'nin kaybının 9 milyar doları bulacağı hesaplandı. Özel sektöre elektrik üretim, iletim ve dağıtım olanağı sağlayan 3096 sayılı yasa kapsamında 8 Aralık 1994 tarihinde, Tansu Çiller'in başbakanlığını yaptığı hükümet döneminde Bakanlar Kurulu'nca alınan bir kararla, Afşin Elbistan Termik Santrali 20 yıllığına işletme hakkı yoluyla ERG-Verbund Elektrik'e devredilmesi öngörüldü. Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Vural Erbilgin'e ait ERG-Verbund Elektrik arasında imzalanan imtiyaz sözleşmesi, 15 Aralık 1999 tarihinde dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in onayıyla yürürlüğe girdi. İmtiyaz sözleşmesi kapsamında yapılacak devir işlemini "kamu lehine bulmayan" TEAŞ, sözleşmede yer alan 25 maddenin değiştirilmesini gündeme getirerek sözleşmeyi imzalamaktan kaçındı.

Sözleşmenin imzalanması için yaptığı başvurulardan sonuç alamayan ERG-Verbund Elektrik, TEAŞ aleyhine Danıştay'da dava açtı. Danıştay ise santralin bir ünitesinin devri yönünde karar verdi. Yüksek Mahkeme'nin kararı, 10 Eylül 2004 tarihinde Enerji Bakanlığı ile TEAŞ'ın yerine kurulan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.'ye (TETAŞ) tebliğ edildi. Kararın, uygulanması için öngörülen 30 günlük yasal sürenin dolmasına yalnızca birkaç gün kaldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili KİT'lerin üst düzey yöneticileri, karara itiraz edeceklerini bildirdiler.

8.5 SENTLİK FİYAT

Yetkililer, devre üç temel nedenle itiraz ediyor:

* ERG-Verbund Elektrik, 20 yıllık devir için tek kuruş ödemeyecek.
* Devlet, devir işleminin gerçekleşmesi durumunda Afşin-Elbistan'da üretilen elektriğin her kilovat saatine 8 ile 8.5 sent ödeyecek.
* Devlet, 20 yıl süresince yeni bir maliyetle karşı karşıya kalacak.

6.5 sent ekstra ödeme
* AFŞİN-Elbistan A santrali 4x340 megavat kurulu güce sahip. Santralin yıllık elektrik üretim kapasitesi 8 milyar kilovat saat. ERG-Verbund, ürettiği her kilovat saat elektriği devlette 8-8.5 sentten satacak. Santral, kamuda kalırsa elektriğin maliyeti 1.8-2 sent arasında kalacak. Kilovat saat başına 6-6.5 sent ekstra ödeme gerekecek.

* ERG-Verbund, 340 megavat gücünde 2 ünite daha yapacak. Eskalasyonlarla birlikte iki ünite için 1.5 milyar dolar maliyet hesaplanıyor. Oysa EÜAŞ, 4x360 megavat kurulu güce sahip Afşin- Elbistan B Termik Santrali'nin 4 ünitesini 1.6 milyar dolara mal etti. Şirket bu üniteler için harcayacağı parayı da tarifeler yoluyla kamudan tahsil edecek.

* AFŞİN-Elbistan A Termik Santrali'nin devredilmesi durumunda B Santrali, kömürsüz kalacak.

haber3.com
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2004 Perşembe 10:05:06
Güncelleme :30 Kasım 2004 Salı 16:31:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?