Erdemli İlçe Ziraat Odası Başkanı Himmet Ali Önder, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün satılması ya da kiraya verilmesine kesinlikle karşı olduklarını belirterek, enstitünün ilçeden kopartılmasına izin vermeyeceklerini, bu konuda sonuna kadar direneceklerini söyledi.
Çiftçilerin içinde bulunduğu sorunları iletmek üzere Ankaraya giden Erdemli Ziraat Odası Başkanı Himmet Ali Önder, Erdemliye umutlu döndü.
Ankaradaki temaslarıyla ilgili bilgiler veren Erdemli Ziraat Odası Başkanı Himmet Ali Önder, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün kiralanması ya da satılması, bölgede ve yörede yetişen limonun faydalarına yönelik reklam çalışmasının yapılması ve Üreticiler Birliği Yasasındaki tereddüde düşülen konuların giderilmesi amacıyla ilgili yerlerle görüşmeler yaptığını belirtti.
Temaslarının olumlu geçtiğini ifade eden Önder, "Ankaradan olumlu sonuçlarla döndük" dedi.
Ankaradaki görüşmelerin ağırlığını Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün kiraya verilmesi ya da satılması konusunun oluşturduğunu dile getiren Önder, Milletvekili Ali Er ile birlikte Tarım Bakanlığına giderek Müsteşar Haşim Öğüt ile görüştüklerini ve halkın kaygılarını dile getirdiklerini kaydetti.
Son günlerde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün satıldığı ya da kiraya verileceği yönünde çıkan söylentilerin özellikle çiftçiler üzerinde derin bir etki yaptığını, bu dedikoduların aslını öğrenmek üzere bakanlığa başvurduklarını kaydeden Önder, enstitü hakkında da Tarım Bakanlığı Müsteşarı Haşim Öğüte bilgiler aktardıklarını ifade etti.
Önder, Müsteşar Ögütün enstitü hakkında kesin bir kararın bulunmadığını, ancak konuyu bakana ileterek 1 Martta yapılacak Tarım Şurasında gündeme getireceklerini söylediğini aktardı.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün bir ticari kuruluş olmayıp bilimsel araştırma yapan bilim merkezi olduğunu söyleyen Önder, enstitünün elden çıkartılmayıp geleceğin "Hibrit Tohum Merkezi" ya da "Meyve Fidancılığı Yetiştirilen Merkez", "Toprak ve Yaprak Tahlil Merkezi" haline getirilmesinin en akıllı yol olacağını anlattıklarını belirtti. Önder, şöyle devam etti:
"Enstitünün yaklaşık 4 bin dönüme yakın arazisi bulunuyor. Enstitü arazisi aynı zamanda doğal sit alanı kapsamında. 3.5 kilometrelik kumsala ve bakir sahile sahip. Dünyada nesli tükenmekte olan kum zambakları burada yetişiyor. Yine nesli tükenmekte olan Caretta Caretta kaplumbağaları üreme döneminde sakinliği nedeniyle araştırmanın olduğu kumsalı seçmektedir. Bunun ötesinde enstitüde şimdiye kadar 137 bilimsel araştırma yapılarak ülke hizmetine sunulmuştur. Araştırma sayesinde Mut İlçesinde kayısı yetiştiriciliği yaygın hale gelmiş ve de yetişen ürünlerin tamamı ihracata yönelik yetiştiriliyorsa, bu tamamen enstitünün bilimsel çalışma yapması sonucunda ortaya çıkmıştır. Ülke ve bölge kalkınmasına büyük katkısı bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün ilçeden kopartılmasına kesinlikle karşıyız ve sonuna kadar da bu konuda direneceğiz."