22
Mayıs
2024
Çarşamba
ERDEMLİ - MERSİN

Biyolojik mücadeleye devlet desteği

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün pestisit kullanımını kayıt altına almak ve bu konuda çalışma yapmak amacıyla hazırladığı proje, pilot bölge seçilen Mersin'de uygulanmaya başlandı.

 
Erdemli İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, narenciye üreticilerinin İlçe Tarım Müdürlüğü'ne kayıt yaptırmaları durumunda turunçgil unlubiti ile biyolojik mücadelede kullanacakları predatör ve parazit böcek bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını söyledi.


Biyolojik mücadelede kullanılacak böceklerin ağaç başı maliyetinin yaklaşık 1 YTL olduğunu belirten Tun, "1 dekara maliyet 33 YTL olarak kabul edildiğinde narenciye kaydı yaptıran ve biyolojik mücadelede kullanılan böceklerin İlçe Tarım Müdürlüğü aracılığı ile almaları durumunda dekara 16.5 YTL ödeyerek alabileceklerdir. Bahçelerine böcek salımı yapacak çiftçilerimizin en geç 20 Temmuz'a kadar İlçe Tarım Müdürlüğü'ne müracaat etmeleri gerekmektedir" dedi.

 
Turunçgil unlubitinin kışı, yumurta ve yumurtalı ergin dönemde ağaç gövde çatlakları arasında geçirdiğini ifade eden Tun, "Meyveler olgunlaşmaya başlayınca çanak yaprakları altına yerleşir ve bitki özsuyunu emerek beslenir. Zararlı çoğaldıkça bitişik meyveler arasına ve yaprakların sık olduğu yerlere yayılır. Zararlının beslenmesi sırasında çıkardığı tatlı maddeler üzerinde mantarlar gelişerek siyah bir küf örtüsü oluştururlar. Bu tabaka meyvenin kirlenmesine ve bitkinin fotosentez oluşturmasına engel olur" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2007 Cuma 10:20:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?