18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERDEMLİ - MERSİN

'Çevreye karşı işlenen suçlar insanlık suçu sayılmalı'

Erdemli Kaymakamı Yusuf Ziya Karacaev, çevre suçlarının insanlık suçu sayılması gerektiğini söyledi.

Mersin Üniversitesi, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Erdemli Kaymakamlığı’nın ortak düzenlediği "Çevre ve Sorunları" konulu panel, Erdemli Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi.

Oturum başkanlığını Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Ergene Gözükara’nın yaptığı panele, Mersin Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Mustafa Özyurt, Dr. Aşkın Hasan Uçar ve Zafer Özer ile Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Mürüvvet Korkmaz konuşmacı olarak katıldı. Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumbur, İl Çevre ve Orman Müdürü Recep Metin ile Erdemli Kaymakamı Yusuf Ziya Karacaev de panelin açılışında birer konuşma yaptı.

Erdemli Kaymakamı Yusuf Ziya Karacaev, insan var oldukça çevre kirliliğinin de kaçınılmaz olacağını söyledi. Karacaev, "İçinde yaşadığımız çağa ’Teknoloji çağı’ deniliyor, bence bu çağ teknoloji çağı değil, çevreyi koruma çağı olmalıdır" dedi.

Çevre bilincini her meslekten her insana aşılamak gerektiğini vurgulayan Karacaev, "Bence çevreye karşı işlenen suçlar, insanlık suçu olarak değerlendirilmelidir. Temiz çevrede yaşamak herkesin hakkı ve çevresini temiz tutmak asli görevimiz olmalıdır" diye konuştu.

Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumbur ise, çevrenin, içinde yaşanılan yer olduğuna işaret ederek, "İnsanın çevre içerisindeki faaliyetleri bitmeyeceğine göre çevre kirlenmesi de bitmeyecektir" şeklinde konuştu.

Erdemli’de geçen yıl yaptıkları çevre panelinde yöneticilerin dikkatini su ve çevre kirlenmesine çekmelerine rağmen değişen hiçbir şeyin olmadığını kaydeden Kumbur, Haziran 2004 ile Haziran 2005 tarihleri arasında içme suyu kalitesinin daha fazla düştüğünü, atık su sorunu adına bir adım bile atılmadığını iddia etti.

Kumbur, görüntü kirliliği, tarım ilaçlarından kaynaklanan kirlilik ve toprak kirliliği, yaylalarda yaşanan çöp sorunu ve su kaynaklarının programlı olarak kullanılamayışının Erdemli’nin önde gelen sorunlarını teşkil ettiğini ifade etti.

Panelistler çevre sorunlarıyla ilgili geniş bilgiler verdi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2005 Cumartesi 12:31:56
Güncelleme :11 Haziran 2005 Cumartesi 16:09:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?