22
Mayıs
2024
Çarşamba
ERDEMLİ - MERSİN

Çiftçiye sulama semineri

Erdemli'nin Kargıpınarı Beldesi’nde, çiftçilere damla sulamanın önemi anlatıldı.

İlçe Tarım Müdürlüğü ile Kargıpınarı Belediyesi tarafından Çarkçılı Mahallesi’nde çiftçilere yönelik, "Damla Sulamanın Önemi ve Su Kaynaklarının İyi Kullanılması" konulu seminer düzenlendi. Seminere Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahin, İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Abdulkerim Çiçek ve çiftçiler katıldı.

Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahin, yapılan araştırmalar sonucu bu yılın kurak geçeceğinin ve su kaynaklarında azalma olacağının belirlendiğine dikkat çekerek, sulamada kullanılan suyun dikkatli kullanılması gerektiğini söyledi. Şahin, Dedekavak bölgesinden gelen suyla Kargıpınarı Beldesi’nin hem içme hem de sulama suyu ihtiyacının karşılandığını, bunda da son günlerde azalma görüldüğünü kaydetti.

Beldede yaklaşık 9 bin 500 dekar alanda narenciye ve sebze üretimi yapıldığını vurgulayan Şahin, "Kuraklığı atlatmak için ekim alanlarında kısıtlamaya gitmek zorundayız. Suyumuz yetersiz. Bu nedenle de suyunu zamanında veremeyeceğimiz ürünü ekmeyelim ve zaman geçirmeden damla sulama sistemine geçerek hem sudan hem zamandan hem de ekonomik kazanç elde edelim" dedi.

İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun ise, ülke genelinde olduğu gibi Erdemli’de de su kaynaklarının azalmaya başladığını ifade ederek, "Nüfusumuz hızla artıyor, tarım alanları da hızla daralıyor. Buna bir de su kaynaklarının azalması eklendiğinde tarımda geleceğin hiç de iç açıcı olmadığını görmekteyiz. Bu nedenle de mevcut su kaynaklarını çok iyi kullanmalıyız ve sudan tasarruf etmek için damla sulama sistemine hiç zaman kaybetmeden geçmeliyiz" diye konuştu.

İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Abdülkerim Çiçek de, damla sulamanın çiftçilere sağladığı yararları anlattı. Çiçek, yüzeysel sulamada su ve zaman kaybının çok olduğunu, damla sulamada ise zaman ve su kaybının ortadan kalktığını dile getirdi.

Yüzeysel sulama sırasında toprağa suyun hızlı ve şoklama sistemiyle verilmesinden dolayı toprağın strese girdiğini ifade eden Çiçek, damla sulamada bunun ortadan kalktığını, 1 dekar alana yüzeysel yapılan sulamada kullanılan suyla damla sulamada 10 dekar arazinin sulandığını, bunun da çiftçiye büyük kazanç ve zaman kazandırdığını söyledi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 14:11:02
Güncelleme :22 Haziran 2005 Çarşamba 14:16:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?