18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERDEMLİ - MERSİN

Devlet Hastanesi'nde Beyaz eylem

Erdemli İlçesi Devlet Hastanesi çalışanları, 6 aydır ödenmeyen ve 1 trilyon 328 milyar liraya ulaşan döner sermaye primi alacaklarının ödenmesi için Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı ve Sağlık İl Müdürlüğü’ne faks çekti. Erdemli Devlet Hastanesi önünde toplanan hastane çalışanları, alkışlarla yöneticileri protesto etti.

"Erdemli Devlet Hastanesi üvey evlat mı?", "Hastaneye acilen 3.5 trilyon aranıyor", "Döner sermaye hakkımız söke söke alırız", "Döner sermaye hakkımızı istiyoruz" gibi dövizlerin taşındığı eylemde Türk Sağlık-Sen, Sağlık-Sen ve SES Sendikaları adına ortak açıklama yapan Ali Can, Erdemli Devlet Hastanesi yöneticilerinin yüzlerce çalışana ödemeleri gereken 1 trilyon 328 milyar liralık döner sermaye primi alacaklarını vermeyerek aylardır mağdur ettiğini söyledi. Can, sözlerine şöyle devam etti:

"Erdemli Devlet Hastanesi’nin yüzlerce çalışanı, aylardır mağdur edilmektedir. Sağlık çalışanları nisan ayından bu yana Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı ve diğer resmi kurumların hastaneye olan borçlarının ödenmediği iddiasıyla döner sermaye primlerini alamamaktadırlar. Gerçek böyle değildir. Gerçek, hastanenin işleyişi yasal prosedüre göre değil, eş dost ahbap kayırma ve kollama üzerine kurulduğu için yalnız çalışanlar mağdur edilmekle kalmamakta, devlette yüz milyonlarca lira zarara uğratılmaktadır. Nitekim eşi benzeri görülmedik biçimde ihaleyi alan bilgisayar şirketinin işini bıraktığı kuruma ait tahsil edilecek fatura bilgilerinin kaybolduğu iddia edilmektedir. Bu o kadar kolay mıdır? Bu ihmale sebebiyet verenlerin ortalıkta bu kadar rahat dolaşması ne ile nasıl açıklanacaktır."
AB ülkelerinde sağlığa ayrılan kaynak yüzde 10 iken, Türkiye’de sağlığa ayrılan kaynağın sadece yüzde 2,5 ile 3 arasında olduğunu belirten Can, "Olması gerekenin çok altındadır ve kaynaklar, ehil olmayan ellerde çarçur edilmekte, çalışanlar mağdur edilirken devlet ise zarara uğratılmaktadır. Erdemli Devlet Hastanesi çalışanları olarak, kötü çalışma koşullarına rağmen sağlık hizmetinin en etkin biçimde yürütülmesinin mücadelesini veriyoruz. Aynı şekilde emeğimizin karşılığı, alınterimiz olan döner sermaye primlerinin zaman geçirilmeden ödenmesini istiyoruz. Bunun için meşru ve demokratik zeminlerde her türlü tepkiyi göstereceğiz. Yargı yolu dahil her zemini kullanacağımızı ilan ediyoruz" diye konuştu.
Sağlık çalışanları, Erdemli Devlet Hastanesi önünde yapılan açıklamanın ardından PTT Müdürlüğü’ne gidilerek Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı ve Sağlık İl Müdürlüğü’ne döner sermaye primlerinin ödenmesi için faks çekti. Hastane çalışanlarının eylemi, herhangi bir olay çıkmadan sona erdi.

erdemli
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2004 Pazartesi 17:16:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?