17
Mayıs
2024
Cuma
ERDEMLİ - MERSİN

DYP'li Taner, hükümete çağrı

Doğru Yol Partisi (DYP) Erdemli İlçe Başkanı Nuri Taner, hükümete, limon üreticisine verilen sözleri yerine getirme çağrısında bulundu.

Taner, düzenlediği basın toplantısında, hükümeti narenciye üreticisi ve bölge çiftçisinin sorunlarına karşı duyarsız kalmakla suçladı. DYP iktidarı döneminde narenciye ve domates üreticilerinin hiç bu kadar sıkıntı çekmediğini dile getiren Taner, "AK Parti Hükümeti, limon üreticisinin derdine çare bulacak hiçbir çalışma yapmıyor. Dünyanın 8. büyük narenciye üreticisi olan ülkemizin AB ülkeleri ile rekabet edebilmesi için limona en az 100 dolarlık teşvik verilmesi gerekir. Bakınız Türkiye’nin limon ihracatında en büyük rakibi İspanya ve Yunanistan’dır. Bu ülkeler, ihracatçısına rekabet ortamı oluşturmak amacıyla 200 dolarlık teşvik vermektedir. AK Parti Hükümeti ise bunun tam tersini yapıyor. Limona teşvik olarak 42 dolar veriyor. Limonun maliyeti zaten 50 dolardır. Böyle teşvik mi verilir?" dedi.

Hükümetin çiftçileri kaderine terk ettiğini öne süren Taner, limon fiyatlarının yükseltilmesi ve ihracat yollarının derhal açılması konusunda hükümete zaman tanıdıklarını, aksi halde narenciye ve sebze üreticileriyle sokaklara döküleceklerini söyledi. Miting tarihi konusunda kesin konuşmayan Taner, hükümetin ikazları dikkate almaması durumunda bunu gerçekleştireceklerini kaydetti.

Seçim meydanlarında seçmene şirin görünmek amacıyla sürekli tavizkar sözlerde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidara gelince hem çiftçiyi hem de esnafı unuttuğunu ileri süren Taner, şunları söyledi:
"Ülke dışında gezmekle, insanların içinde bulunduğu sorunlar çözülmez. Limon üreticisi acil çözüm bekliyor. Yetiştirdiği ürün ağaçta kaldı. DYP iktidarı döneminde limona 100 dolar teşvik verdiğini sizler de biliyorsunuz. Dolar şimdi 1 milyon 500 bin Türk Lirası, ’Limona ihracat için 42 dolar teşvik primi verdim’ demek size yakışıyor mu? Çiftçimize faydası olmayan teşvik primini ’verdim’ demenin övünülecek bir tarafı var mıdır? Zaten masraf 50 doları geçmektedir. Önemli olan IMF’nin, AB’nin önerdiği primi vermek değil, Türk çiftçisinin yarasını saracak primi vermektir. Erdemli ve yöneticilik bunu gerektirir. Ama sizden bunu göremiyoruz. Üreticilerimizin derdine acil çözüm bulmak gerekmektedir. Duyarsız kalınması halinde üreticilerimizle bölge bazında üreticiyi korumak amacıyla limon mitingi yapacağız. Aç ve açıkta bıraktığınız üreticilerimizin sizi limon gibi sıktığını göreceksiniz."

MERSİN (İHA) -
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 16:59:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?