19
Mayıs
2024
Pazar
ERDEMLİ - MERSİN

Erdemliler, aşırı sıcağa dikkat..!

Mersin'in Erdemli İlçesi Sağlık Grup Başkanı Dr. Asım Gürsoy, aşırı sıcaklara karşı vatandaşları uyardı. Dr. Gürsoy, zorunlu kalınmadığı takdirde saat 11.00 ile 15.00 aralarında dışarı çıkılmaması gerektiğini söyledi.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte insan sağlığına büyük yararı bulunan güneşin, beklenmedik zararlara da yol açabileceği uyarısında bulunan Sağlık Grup Başkanı Gürsoy, mutluluk hormonlarını harekete geçiren güneş ışınlarının, bağışıklık sistemini güçlendirirken, kemikler için de gerekli olan D vitaminini sağladığını belirtti. Dr. Gürsoy, "Ancak güneşin, güneş çarpması, deri lekeleri, güneş alerjisi, cilt kanserleri gibi hayatımızı etkileyebilen yönleri vardır" dedi.
Güneşin en fazla yaşlılar, kalp hastaları, çocuklar, obeziteler, alkol ve ilaç kullananları etkilediğini belirten Dr. Gürsoy, aşırı sıcağın karın ve bacaklarda ağrı, bulantı, tansiyon düşmesi, hızlı-dolgun nabız ve sıcak kramplarına yol açabileceğini söyledi. Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu, beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı hayati tehlikeler oluşabileceğini kaydeden Dr. Asım Gürsoy, "İlerlemiş sıcak çarpması çok tehlikelidir, tedavi edilse bile hastaların yüzde 20'si ölür. İyileşenlerin de sinir sisteminde kalıcı hasarlar oluşabilir, denge ve koordinasyonlarının normale dönmesi aylar alır" şeklinde konuştu.

"Güneşten koruyan ürünler bilinçli kullanılmalıdır. Güneşe çıkmadan yarım saat önce deriye uygulanmalıdır. Yüz, omuz, ense ve boyun gibi daha yoğun olarak güneş ışınlarından etkilenen bölgeler, bu ürünler kullanılarak korunmalıdır. Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özen gösterilmelidir. Sık sık duş yapıp serinlemeye çalışılmalıdır. Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmelidir. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olup tuzsuz diyet alan kişiler dışında, gıdalarla tuz alımı arttırılmalıdır. Serinlemek için alkollü içecekler kullanılmamalıdır. Çünkü bunlar önce serinletir, sonra vücudun su kaybını arttırır."

Aşırı sıcak ve nemli havaların, çocuk ve yaşlılarda, hipertansiyon, kalp, şeker, astım ve bronşit gibi kronik rahatsızlıkları tetiklediğine dikkat çeken Dr. Asım Gürsoy, güneşe çıkmak zorunda kalanların mümkünse işlerini sabah saat 10.00'dan önce yada 16.00'dan sonra yapmalarının sağlıkları açısından faydalı olacağını kaydetti. Güneşe çıkmak zorunda olanların ve yaşlıların, mümkünse bol sıvı almaları ve sık sık tansiyonlarını kontrol ettirmeleri gerektiğini ifade eden Gürsoy, baş dönmesi, sıcak çarpması ve aşırı sıvı kaybı gibi durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.
iha-mersin
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2004 Cumartesi 12:26:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?